h

Geldverspilling met middelen voor gezondheidsbeleid

18 maart 2024

Geldverspilling met middelen voor gezondheidsbeleid

Foto: SP

Tijdens de regiobijeenkomst op 13 maart werden wij door de GGD als raadsleden geïnformeerd over ontwikkelingen rond gezondheidsbeleid. En de financiële middelen die daarvoor  beschikbaar komen. Zoals bijna gebruikelijk binnen de ambtelijke wereld wordt je dan allereerst geconfronteerd met afkortingen als GALA, IZA en SPUK. Want dat soort termen viert hoogtij. Het gaat dan om Gezond en Actief Leven Akkoord, Integraal Zorg Akkoord en Specifieke Uitkering. Want er wordt wat overlegd om tot akkoorden te komen in die wereld. En dan wordt er gezocht naar geld om dat te gaan financieren. Vanuit de GGD en de regio mogen gemeenten dan gaan overleggen hoe ze dat geld moeten aanvragen en hopen dat het beschikbaar gesteld wordt. Deels structureel, maar ook voor een deel nog onduidelijk of het eenmalig is.
Kortom: er wordt op rijksniveau enorm veel energie en geld gestoken in ambtelijk overleg om wat middelen uit onze “potjescultuur”te verdelen en beschikbaar te stellen. Wat dan op “lager niveau” van regio en gemeente weer overleg te moeten plegen hoe de aanvraag ingediend en afgehandeld moet worden. En op welke manier het verdeeld wordt over de gemeenten.

SP raadslid Kees van Limpt: Een bureaucratisch circus dat handen vol geld kost. Dus in ambtelijke kosten gaat zitten in plaats van ingezet te worden waar het voor bestemd is. Bevordering van de gezondheid van mensen. Wanneer beschikbaar geld gewoon rechtstreeks toegevoegd zou worden aan het budget dat aan gemeenten beschikbaar gesteld wordt zou dat niet alleen veel meer kunnen zijn, maar bovendien veel minder ambtelijk inzet vergen en daardoor ook een oplossing zijn voor het personeelstekort daar. Want er wordt – ongetwijfeld met alle goede bedoelingen -  veel teveel “voorgekookt” en opgetuigd aan akkoorden, visies en voorwaarden. Ook hier zou je kunnen spreken van wantrouwen richting uitvoerders op gemeentelijk niveau.

Hoog tijd om aan deze geldverspilling snel een einde te maken. Op die manier kan ook het verwachte “financiële ravijn” waarin gemeenten in 2026 dreigen te gaan vallen voor een deel gedempt worden.

Reactie toevoegen

U bent hier