h

SP STELT KAMERVRAGEN OVER FAILLISSEMENT PANTEIN/VIVENT

17 januari 2015

SP STELT KAMERVRAGEN OVER FAILLISSEMENT PANTEIN/VIVENT

Foto: SP / sp.nl

Vanwege landelijke en lokale bezuinigingen heeft de rechter  Pantein-Vivent failliet verklaard. Dit is in korte tijd de tweede thuiszorgorganisatie die failliet gaat.  Dit heeft grote gevolgen voor de organisatie van de thuiszorg in Veghel. De gemeente heeft namelijk een contract afgesloten met Pantein-Vivent.  Grote onzekerheid dus.  Naast de Tweede Kamerfractie, gaat de SP afdelingen in de regio er voor strijden dat de continuïteit van zorg voor de cliënten gewaarborgd blijft. En natuurlijk voor het behoud van de werkgelegenheid.

Foto: Guido Tubbing / gt
SP-Kamerlid Tjitske Siderius: ‘Thuis-zorgorganisaties en gemeenten staan onder zware druk van de kille bezuinigingen van dit kabinet op de thuiszorg. Doordat de PvdA en de VVD 40% van de thuiszorg schrappen zijn er inmiddels duizenden thuiszorgmede-werkers op straat komen te  staan en moeten vele ouderen het zonder thuiszorg zien te rooien. Dit beleid helpt ons zorgstelsel naar de gallemiezen.’

Vorig jaar ontsloeg Pantein-Vivent nog een kwart van haar thuiszorgmedewerkers en moesten 900 thuiszorgmedewerkers verplicht een deel van hun loon inleveren. Pantein/Vivent geeft aan dat gemeenten lagere vergoedingen geven dan het salaris van de thuiszorgmedewerkers. Het is echter onduidelijk of de nieuwe aanbieder, die 80% van het personeel overneemt, dit doet met dezelfde arbeidsvoorwaarden. Ook is onbekend wat er gaat gebeuren met de 20% van de thuiszorgmedewerkers die niet overgenomen worden. Pantein/Vivent geeft aan dat de mensen die huishoudelijke verzorging krijgen, deze ook behouden, maar onduidelijk is of deze mensen hun vaste hulp kunnen behouden.

Siderius: ‘Door de bezuinigingen op de thuiszorg worden gemeenten en thuiszorgorganisaties gedwongen te lage prijzen voor thuiszorg te hanteren, waardoor personeel en ouderen zwaar de klos zijn. In korte tijd is dit de tweede grote thuiszorgorganisatie die over de kop gaat. Dit heeft niets meer te maken met goede zorg, maar met het sollen met personeel en ouderen die zorg nodig hebben. Het wordt tijd dat het kabinet eens achterom kijkt naar de ravage die het aanricht in de thuiszorg. Dit kabinet is net zo failliet als de thuiszorgorganisaties in het land.’

Inmiddels heeft Siderius Kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke staatssecretaris Van Rijn.

Reactie toevoegen

U bent hier