h

SP zet in op gemeentelijke basisvoorziening huishoudelijke zorg.

18 januari 2015

SP zet in op gemeentelijke basisvoorziening huishoudelijke zorg.

De buurt als schaal van de toekomst. De SP ziet kleinschaligheid als antwoord op de toenemende marktwerking, privatisering en individualisering. Maandagavond in de extra raadsvergadering naar aanleiding van het faillissement van Pantein-Vivent dringen de SP-fracties in zowel Vught, Veghel als Schijndel aan op een meer kleinschalige organisatie van de huishoudelijke hulp. Wat de SP betreft organiseert de gemeente straks zelf de huis-houdelijke hulp. Het bespaart op overheadkosten, kent geen bizarre topinkomens, garandeert hulp aan iedereen die het behoeft en biedt de huishoudelijke hulp een fatsoenlijk loon.

Het faillissement van Huishoudelijke Hulp Pantein-Vivent maakt duidelijk hoe de overheid de zorg in de samenleving heeft uitgeleverd aan zorgaanbieders en hun bestuurders. Het is een kwestie van slikken of stikken. Of gemeenten zien mogelijkheden zorgaanbieders een hoger tarief te bieden of de huishoudelijke hulp lijkt ten dode opgeschreven. In een kwart van de Nederlandse gemeenten wordt  huishoudelijke hulp op dit moment wegbezuinigd.

Welke oplossing nu ook gekozen wordt, het gaat vooral ten koste van de hulp aan inwoners en heeft grote gevolgen voor medewerkers, cliënten en hun gezinnen. Terwijl bestuurders van zorgaanbieders er meer dan riante inkomens op na houden, moeten de medewerkers loon inleveren en uiteindelijk werken voor een hongerloon. Ongeveer 12 euro is het huidige bruto uurloon van huishoudelijke hulpen bij Pantein-Vivent. Als het aan overnamekandidaat ZuidZorg ligt wordt dat maximaal € 10,18. Met maximaal 24 uur per week is dat bruto € 12.000,- per jaar. De bestuurder van Zuidzorg, Drs. M.A.M. Veldhoven, verdiende in 2013 nog € 188.000,- per jaar (bron: jaarverslag 2013). Maar liefst 15 keer zo veel.

Met het voorstel van de SP komt de regie over de huishoudelijke hulp op termijn weer bij de gemeente. Natuurlijk realiseren de SP-fracties zich dat er nu eerst een noodverband nodig is. Daarbij gaat de voorkeur uit naar het onderbrengen van de hulp, het werk en de werknemers bij andere aanbieders die reeds actief zijn binnen de gemeente. Maar ook in dat scenario vraagt de SP garanties voor werkgelegenheid, waardering en arbeidsvoorwaarden. Als daarvoor meer geld nodig is vragen de SP-fracties om daarvoor aan te kloppen bij staatssecretaris van Rijn, die eerder toezeggingen deed om bij problemen bij te springen.

Ondertussen kunnen gemeenten direct aan de slag met het zelf organiseren van huishoudelijke hulp. Dichtbij en samen met inwoners en daarmee altijd in de buurt.

Reactie toevoegen

U bent hier