h

"Coalitie akoord, niet meer dan een reclamefolder"

20 januari 2017

"Coalitie akoord, niet meer dan een reclamefolder"

Vol trots presenteerde  Team Meierijstad, CDA, VVD en de PvdA in de raadsvergadering hun coalitieakoord.  De kritiek vanuit de oppositie was niet mals. Gebrek aan visie en het overmatig aantal wethouders, werd de coalitie zwaar aangerekend.  SP- Raadslid Ruud Merks vergeleek het akkood met een reclamefolder, en bestempelde het aantal wethouders (zes) als grootheidswaanzin.  Hieronder het betoog van Merks namens de SP-fractie...

Foto: SP

Als dit coalitieakkoord huis en huis verspreid zou gaan worden.  Zou ik het niet ontvangen. Ik heb namelijk een nee- ja sticker op mijn brievenbus geplakt, waardoor ik geweerd word van reclamefolders. De producten worden mooi gepresenteerd, met mooie (vaak nietszeggende) woorden, zonder gebruiksaanwijzing, hoe werkt dit product. En of je het product wel kan gebruiken.  Veel algemene termen en vrijwel niets Meierijstads eigen. Denk even de naam Meierijstad weg en deze folder zou voor bijna 100% in zijn algemeenheid voor elke gemeente in Nederland gelden. 

Ik zie nog vrij weinig waarbij de inwoners kunnen zeggen, daar kan ik wat mee!. Zeker gezien in het licht van de fusie,  dat er iedereen op voorruit zal gaan. Positief is het feit dat de gemeente haar eigen sociale dienst gaat krijgen, haar eigen beleid kan bepalen en niet afhankelijk is van andere samenwerkingsverbanden met andere gemeentes.  Natuurlijk zullen wij als SP natuurlijk met voorstellen komen, om Meierijstad 100% sociaal te krijgen.

Zes wethouders

Laat ik voorop zeggen, wat ik ook de formateur heb meegedeeld, dat ik niets tegen heb, dat er 6 wethouders komen…. MAAR…. Tegelijkertijd heb ik er wel bij aangetekend dat de SP wel bezwaar heeft tegen zes Fulltime wethouders. De  vraag is nu of we wel zes wethouders nodig hebben?  En ook de vraag hebben we wel vier partijen nodig om tot een coalitie te komen. Het antwoord op deze laatste vraag is een dikke Nee. Team Meierijstad en het CDA hebben een ruime meerderheid dus een derde partij hoeft er eigenlijk niet bij. Maar goed om de vrede te bewaren in de coalitie kan ik me nog iets voorstellen, maar nog een vierde partij erbij, is voor mij een compleet raadsel.  Mijn inziens, en daar staat Eus Witlox om bekend  wil hij de oppostie zo klein mogelijk houden. Niet te veel trammelant zodat ze het lastig kunnen  krijgen. En daarbij met 20 zetels (CDA, Team Meierijstad)  kun je er ook wel extra steun gebruiken, je weet nooit of er dissidenten gaan komen.

Ik ga geen vergelijk maken met andere gemeentes of er daar vier,vijf of zes wethouders zijn en hoe deze gerelateerd zijn aan het aantal inwoners of oppervlakte. Die getallen zeggen mij niet zoveel . Ik kijk naar de portefeuilles, en naar de inhoud van het beleid.  En dan zien we dat het allemaal teveel van het goede is. Heel veel taken in de portefeuilles overlappen elkaar. Bv duurzaamheid loopt door alles heen, maar wel een aparte wethouder. Iederen is aanspreekpunt voor de diverse wijkraden/kernen  maar daarnaast is er ook nog een aparte wethouder leefbaarheid kernen. Ook dorpsvernieuwing, Beheer openbare ruimte zit apart, en horen eigenlijk bij een wethouder Ruimtelijke Ordening, maar daar is schijnbaar weer een andere wethouder voor. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Onze conclusie daat heb je geen zes fulltime wethouders voor nodig. Grootheidswaanzin. Vergeet ook niet dat de wethouders, het niet allemaal alleen moeten gaan doen, ze hebben de ondersteuning van een ruim 500 !! koppig ambtelijk apparaat

Salaris wethouders

CDA-er Jan Gooijaarts zei in de krant een Cruyffiaanse uitspraak : een parttime wethouder is een wethpouder die fulltime werkt en parttime betaald krijgt.   Klopt helemaal……  Maar laten we bv alle wethouders voor 0.8 fte in dienst nemen…..  Nu krijgen ze ongeveer 8000 bruto per maand (excl  extra regelingen) 0.8 van 8000 is 6400,-  per maand.  Nog een mooi salaris voor een parttime baan…  En ik denk dat vele mensen, er geen bezwaar tegen zouden hebben om voor dit parttime salaris (6400) fulltime te werken…

De coaltiepartijen kiezen hier niet voor. Het is makkelijk om met geld van een ander, (lees gemeenschap) een extra wethouder of zelfs twee wethpouder aan te stellen…  Een wethouder kost 110.000 extra per jaar en daarna nog een jarenlange wachtgeldregeling, die ook zwaar op de begroting drukt.  Geld dat dan niet kan worden uitgeven aan de zorg. Of bv voor armoede bestrijding of  de inkomensgrens voor bijzondere bijstand van 120 naar 130% te tillen….  

U kunt zich voorstellen dat de keuze van 6 fte wethouders niet de keuze is van de SP… 

Voor de SP is het nog voordat het college aan de slag gaat, wordt er al een valse start gemaakt. Een verkeerd signaal naar de bevolking, dit het schaadt het vertrouwen. En dat wordt nog een eens aangesterkt dat er door  nu al een greep van 2.5 miljoen uit de reserves haalt voor oa nieuw beleid van de coalitie. Waarvan je nu al op straat hoort,:  ze hebben dit geld  nodig om hun eigen zakken te vullen

Reactie toevoegen

U bent hier