h

Zes wethouders, "grootheidswaanzin"

12 januari 2017

Zes wethouders, "grootheidswaanzin"

Waar meerdere steden, die vele malen groter zijn dan Meierijstad, het met 4-5 wethouders doen, gaan ze in onze gemeente maar liefst zes wethouders aanstellen.  "De waanzin ten top, wat een grootheidswaanzin"  geeft SP fractievoorzitter Ruud Merks als eerste reactie. Er is inderdaad in een nieuwe gemeente veel werk te verzetten, dat realiseert Merks zich ook.  "Het lijkt er nu op dat de wethouders al het werk zelf moeten gaan doen. Maar vergeet niet dat ze ondersteuning hebben van een ruim 500 koppig ambtelijk apparaat".

 

kosten voor de gemeenschap

 

Natuurlijk doen de wethouders het niet voor niets. En dat hoeft ook niet. Een wethouder heeft als salaris, in Meierijstad, een brutosalaris van bijna 8000 euro per maand. Met 6 wethouders is dat al ruim een half miljoen  per jaar Maar dan zijn we er nog niet. Want bij dit bedrag komen ook nog diverse onkostvergoedingen, regelingen etc. En dat gaat ook in de duizenden euro's lopen. En ook dan zijn we er nog steeds niet. Wethouders die na deze raadsperiode stoppen en niet meer terugkeren, hebben recht op een riante wachtgelduitkering, die jaren zwaar drukt op de begrting. Merks: "het lijkt er meer op, dat het aantal wethouder niet is gekozen op basis van  de hoeveelheid werkzaamheden. Maar dat iedere coalitiepartij persé wethouders wil leveren. En waarbij natuurlijk de twee grootste partijen Team Meierijstad en het CDA twee wethouders moeten hebben, anders klopt de verhouding niet. Dat moeten ze natuurlijk zelf weten, 6 wethouders mag volgens de regels. Maar deze salarissen moeten wel door de burgers betaald worden!!!!!!!!! " Merks tekent daar ook nog bij aan dat de VVD en de Pvda, getalsmatig niet voor een meerderheid hoeven te zorgen. Team Meierijstad en het CDA hebben samen al een meerderheid van 20 van de 35 zetels. Voor de SP is het nog voordat het college aan de slag gaat al een valse start.

De tonnen extra euro's wat voor een zesde wethouder wordt uitgegeven, kan dus niet aan zorg worden besteed.

Reactie toevoegen

U bent hier