h

2019: subsidie verduurzaming al na een week op

13 januari 2019

2019: subsidie verduurzaming al na een week op

Foto: Ankiewolf / Pixabay

De gemeente Meierijstad heeft voor 2019 50.000 subsidie beschikbaar gesteld voor ‘verduurzaming’. Hierbij kunnen mensen subsidie krijgen voor zonnepanelen, warmtepompen, isolatie of ander zaken om energie te besparen. Wat blijkt nu? De pot is al na een week leeg!

Doel bereikt? Ja, zou je kunnen zeggen. Maar daar valt toch wel een kanttekening bij te plaatsen. Want wat is het geval? Het geld gaat voornamelijk naar mensen die al langer van plan waren hun huizen te isoleren of zonnepanelen op hun dak te leggen. En die daar ook zeker wel het geld voor hadden om dat zelf te bekostigen. Maar die gewacht hebben tot dit “potje” beschikbaar kwam en dus een deel van hun investering met gemeenschapsgeld konden betalen. Zij besparen daarbij wel flink op hun – dit jaar gemiddeld fors gestegen – energierekening. De inwoners van Meierijstad betalen dus als gemeenschap volop mee aan dit voordeeltje van deze groep. Die blij zijn met dit “cadeautje”, dat ze in de schoot geworpen wordt. En of dat nou zo eerlijk en rechtvaardig is, kun je je zeker terecht afvragen. Wij vinden in elk geval van niet.

Rechtvaardiger zou bijvoorbeeld zijn om voor zonnepanelen, isolatie en energiebesparende maatregelwn een lening te geven, zodat er mensen over de drempel worden geholpen. Als de lening dat terugbetaald wordt, kan dit geld weer voor andere energiebesparende maatregelen gebruikt worden.

Reactie toevoegen

U bent hier