h

Aantal verkiezingsborden gehalveerd

31 januari 2019

Aantal verkiezingsborden gehalveerd

Foto: SP

Een gemeente zou alles uit de kast moeten halen om de opkomst bij verkiezingen te bevorderen. Natuurlijk kunnen ze de bevolking niet "aan hun oren pakken" en ze naar het stembureau slepen. Maar de mogelijkheden die wel hebben, moeten ze ook met beide handen aangrijpen. Een onderdeel daarvan is het plaatsen van voldoende verkiezingsborden. Niet dat de bevolking meteen haar keuze zal maken, op wie ze gaan stemmen, maar vooral te attenderen, dat er verkiezingen aankomen.  Maar wat doet de gemeente Meijerijstad?  Zij gaan het aantal verkiezingsborden meer dan halveren (van 53 naar 25) !!! "Dit geloof je toch niet, willen ze dan hebben dat dadelijk niemand meer gaat stemmen?  Aldus SP fractievoorzitter Ruud Merks. Reden voor Merks om het college ter verantwoording te roepen. 

Brief van SP fractievoorzitter Ruud Merks

geacht college

Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten.  Een dag waarop de democratie haar hoogtij viert. De bevolking kan haar stem uitbrengen en zodoende hun volksvertegenwoordigers kiezen.  We zien de afgelopen jaren, dat de opkomst minder wordt. Met man en macht proberen de overheid, politieke partijen etc, op allerlei wijzen de opkomst te bevorderen.  Eén van de mogelijkheden, waarvoor de gemeente zelf kan zorgen,  is het plaatsen van (voldoende) verkiezingsborden. Met oa. als doel dat de bevolking erop geattendeerd wordt dat er verkiezingen aankomen en zodoende de opkomst te bevorderen.  Nu zien wij in een uw schrijven,  dat het aantal verkiezingsborden in Meierijstad meer dan gehalveerd  (53 naar 25) gaat worden.  (Veghel van 31 naar 15; Sint Oedenrode van 15 naar 5; Schijndel van 7 naar 5). In onze ogen een vreemde move, wat  haaks staat op het beleid, om juist meer opkomst bevorderen.

Onze vragen:

  1. Waarom heeft u besloten om het aantal verkiezingsborden te halveren in aantal?
  2. Bent u het met ons eens, dat dit besluit, haaks staat, op het beleid om juist de opkomst te bevorderen?
  3. Bent u bereid om het aantal verkiezingsborden weer terug te brengen van naar de oorspronkelijke  53?

Reactie toevoegen

U bent hier