h

Cranenbroek blijft regels aan haar "laars lappen"

31 januari 2019

Cranenbroek blijft regels aan haar "laars lappen"

Foto: bd.nl / bd.nl

"Een bouwmarkt met als specialisme tuinmeubels, dat staat in hun vergunning. Ga in het najaar maar eens kijken, een hamer en een spijker zijn er amper te vinden, en tuinmeubels vind je er helemaal niet" . Woorden die SP raadslid Ruud Merks ruim 10 jaar geleden uitsprak,  in de Schijndelse gemeenteraad.  De SP vond destijds al  dat het niet moet kunnen dat Van Cranenbroek massaal "branchevreemde" artikelen verkoopt en hiermee de krenten uit de pap wegkaapt van de lokale ondernemers. En dat ook nog eens op goedkopere grond (industrieterrein) dan in het centrum.

Oneerlijke concurrentie

De SP is niet tegen wat concurrentie tussen de ondernemers,  maar het moet wel op een eerlijke manier gebeuren.  En daar is in dit geval geen sprake van.  De SP heeft het sinds die tijd opgenomen voor de lokale winkeliers. Zij zagen omzetten dalen en de animo voor het vestigen in het centrum liep drastisch terug.  Dat is niet goed voor het centrum, maar ook voor het winkelend publiek, dat steeds minder aanbod kreeg. "Het is al moeilijk om met de dure winkelruimte je hoofd boven water te houden, laat staan dat concurrenten op goedkope grond (industrieterrein) ook nog eens de krenten uit de pap gaan halen, Juist dat beetje extra wat we nodig hebben om onze boterham te kunnen beleggen",  zoals een ondernemer het destijds verwoordde.

omgekeerde wereld

De SP heeft er al meermalen op aangedrongen dat er gehandhaafd moet worden en dat van Cranenbroek zich aan de regels moet houden.  Wat overigens maar zeer mondjesmaat gebeurde.  Een paar jaar geleden stelde de Schijndelse gemeenteraad nog het detailhandelsbeleid vast, waarin werd vastgelegd dat van Cranenbroek maximaal 250 m2 mag verkopen en maximaal 50m2 per branche. Ook nu blijkt weer dat Van Cranenbroek zich niet aan de regels houdt en 379m2 aan  branchevreemde artikelen wil blijven verkopen.  "Het is van belang dat wij in al onze vestigingen op dezelfde uniforme wijze kunnen exploiteren" stelt de directie van Van Cranenbroek als argument. De directie heeft nu bij de gemeenteraad het verzoek ingediend om dit aan te passen. "De omgekeerde wereld", spreekt raadslid Merks verwonderlijk uit. "Volgens mij is het van belang dat de gemeente op dezelfde uniforme wijze de regels hanteert, en dat iedereen zich er aan dient te houden."   Het zal niemand verwonderen dat Van Cranenbroek niet op de steun van de SP hoeft te rekenen.

Reactie toevoegen

U bent hier