h

TENTOONSTELLING 'WEGGECIJFERD. TERUGGEVOCHTEN.' GEOPEND IN Meierijstad

26 juni 2023

TENTOONSTELLING 'WEGGECIJFERD. TERUGGEVOCHTEN.' GEOPEND IN Meierijstad

Foto: SP

Vrijdag 23 juni aan het begin van de avond is de fototentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ door Wethouder Roozendaal en fotograaf Bert Teunissen geopend. De tentoonstelling is op initiatief van de SP Meierijstad naar Veghel gehaald. De tentoonstelling is te vinden op de Noordkade, langs de haven.

Foto: SP

In totaal staan er acht grote foto’s, van twee bij twee meter groot. De foto's van ouders die gedupeerd zijn in het toeslagenschandaal zijn geportretteerd door fotograaf Bert Teunissen. Deze zijn afkomstig uit het bijzondere fotoboek ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ waarin honderd gedupeerden staan, met aan de ene kant van de pagina het nummer waaronder ze bekend waren bij de belastingdienst en aan de andere kant hun foto. Voor de belastingdienst bestonden zij alleen als cijfer, gecriminaliseerd en ontmenselijkt tot een zaaknummer. Deze foto's tonen de gezichten en gezinnen achter de cijfers.

Foto: SP

Bij de opening gaf  SP raadslid Tonnie Wouters een toelichting. "Het is belangrijk dat we aandacht blijven vragen voor dit schandaal, ook in Meierijstad, waar 107 gezinnen getroffen zijn door het toeslagenschandaal. Dit laat het onmenselijke karakter van het huidige systeem zien”, vertelt  Wouters. “Een systeem waarin mensen slechts cijfers zijn en ook zo behandeld worden".

Foto: SP
 

Bert Teunissen (foto), sprak bij de opening: 'Heel belangrijk dat deze indrukwekkende tentoonstelling ook hier in Meierijstad. Het laat de gevolgen zien van een overheid die er niet is voor mensen, met verwoestende gevolgen voor vele levens. Vanuit wantrouwen door de staat is deze ouders en hun kinderen ongekend onrecht aangedaan. Dit mag nooit meer gebeuren en mag niet vergeten worden.'

De tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten.’ is nog tot 14 juli 2023 te zien.

Foto: SP

(foto Wethouder Roozendaal sprak de aanweziegen toe)

 

Reactie toevoegen

U bent hier