asociale huur politiek, ontwikkelaars gematst.
asociale huur politiek, ontwikkelaars gematst.
Het is een goede regeling, dat projectontwikkelaars bij grotere bouwvolumes eerst 25% en nu 30% aan sociale huurwoningen moeten realiseren. Om met name het grote tekort aan dit soort woningen wat te verkleinen en ook voor die doelgroep te bouwen. Met natuurlijk de opdracht dit onderdeel te bekostigen uit de opbrengsten van het “duurdere” deel. Maar het college lijkt toch nogal eens coulant om te springen met deze afspraak. Zo wachten we al vele jaren op de compensatie van een sociale huurwoning elders van het project aan de Markt in Veghel, dat inmiddels vijf jaar gelden werd opgeleverd. Wellicht in de hoop dat we dit vergeten.
In het project “STADS” in Veghel werden zes sociale huurwoningen omgezet naar sociale koop. Dat mag in het kader van de zogenaamde compensatieregeling. Maar met een uiterst zwakke verantwoording in de antwoorden op onze technische vragen hierover. Realisatie zou niet haalbaar blijken te zijn. Dus mogen ze verkocht worden en kan de ontwikkelaar zijn extra winst opstrijken. Natuurlijk is sociale koop ook “leuk”, maar toch voor een andere doelgroep dan degene die aangewezen is op sociale huur.
Verkapte overheidsteun
In het project Grote Doelenlaan in Sint-Oedenrode worden 21 woningen gebouwd, maar daar geen 5 sociale huurwoningen. (was nog de oude regeling) Die mogen daarom op een andere locatie gerealiseerd worden. Maar dan wil het college de grond daar verkopen voor de prijs die geldt voor corporaties die normaal gesproken dit soort woningen bouwt. Dat betekent dus, dat ze niet gefinancierd worden uit de winst van het duurdere deel van die twee projecten, maar dat er een soort “subsidie” wordt gegeven in de vorm van lagere grondprijs. Omdat de “business case” anders niet haalbaar was, zei de wethouder.
Het lijkt er dus op, dat de winstgevendheid van ontwikkelaars zwaarder lijkt te wegen dan het belang van huurders in de sociale sector, die soms al vele jaren op een huis wachten. In onze ogen asociale politiek en het matsen van de ontwikkelaars. In plaats van met wat meer dwang de regeling toch uitgevoerd te krijgen
Reactie toevoegen