h

Rapport 'Levende Geschiendenis' overhandigd aan Huis en Erf

4 juni 2008

Rapport 'Levende Geschiendenis' overhandigd aan Huis en Erf

Een delegatie van bewoners van de 'Oude Hoevenbraak' heeft vanmiddag het rapport Levende Geschiedenis' overhandigd aan directeurbestuurder Phiferons van Huis en Erf.
foto bij toelichting van het rapport om de 'Oude Hoevenbraak' toekomst te geven

Toelichting bij rapport

Bettie Groenendijk gaf dhr. Phiferons de volgende uitleg bij het rapport 'LEVENDE GESCHIEDENIS':

Aanleiding voor dit rapport is onrust in de wijk. Deze onrust is voornamelijk ontstaan omdat er een megaschool gebouwd gaat worden. Mensen zijn bezorgd over wat er met de wijk gaat gebeuren. Naar aanleiding van deze onrust hebben wij als buurtbewoners en SP een enquête gehouden in de wijk.
De uitkomst daarvan is positief: de mensen willen graag in deze wijk blijven wonen.
Dit moet u niet vreemd in de oren klinken, want dit voorjaar heeft Huis en Erf zelf ook navraag bij de bewoners gedaan. Ook daaruit komt dat mensen graag wonen waar zij wonen.

Onze wijk is uniek vanwege zijn uitstraling als open, groen en sociaal. Waar vind je nog zo’n wijk met twee-onder-een-kap woningen. De huizen zijn ruim gebouwd en zeer gewild, mensen willen er graag wonen.

Deze wijk is historisch ook uniek omdat na operatie Market Garden bij langdurige granaatbeschietingen een groot deel van Schijndel werd verwoest.
De woningnood in Schijndel was dus erg groot. Als wederopbouw van ons dorp zijn in 1948 de eerste nieuwe woningwetwoningen gebouwd. Onze wijk is een aandenken aan de bevrijding van Zuid-Nederland. Bijzonder aan de wijk is ook dat deze woningen redelijk origineel zijn gebleven. We zien in andere gemeenten ook wel van deze woningen maar zelden een complete wijk. En vaak zijn de woningen behoorlijk veranderd.
Wij vinden dat we zuinig moeten zijn op erfgoed. Er zijn volop kansen dit te behouden en te versterken.

Na buurtbijeenkomsten zijn we overeengekomen dat wij er voor gaan om de oude wijk Hoevenbraak tot een beschermd dorpszicht te maken.

Leest u alsjeblieft dit rapport aandachtig door. Wij hopen dat er een vervolg afspraak komt over dit rapport en we dan ingaan op de inhoud van ons voorstel.

Vervolgafspraak

Directeur Phiferons reageerde zoals verwacht. Hij nam het rapport in ontvangst en zegde toe dat hij contact opneemt met de initiatiefnemers voor een vervolgafspraak.
Daarnaast gaf hij aan dat er waarschijnlijk einde juni een bewonersbijeenkomst door Huis&Erf georganiseerd wordt, waar wordt gesproken over de toekomst van de ‘Oude Hoevenbraak’.

04-06-2008: Toekomst voor Oude Hoevenbraak

U bent hier