h

Toekomst voor de Oude Hoevenbraak

4 juni 2008

Toekomst voor de Oude Hoevenbraak

Levende Geschiedenis, is de naam van het rapport dat vandaag is overhandigd aan directeur Phiferons van Huis en Erf. De Oude Hoevenbraak is een wijkje waar mensen graag willen wonen. De Oude Hoevenbraak is een wijkje dat toekomst heeft. Al is het maar omdat dit wijkje een belangrijk moment uit de Schijndelse geschiedenis markeert. Het is het levende beeld van de periode van de wederopbouw.
Hoevenbraaksestraat

Wederopbouw was een grote opgave

Wederopbouw die in Schijndel wat heviger is geweest dan in de meeste gemeenten in onze omgeving. Want de bevrijding van ons dorp werd voorafgegaan door hevige gevechten en wekenlange granaatbeschietingen. Omdat er veel verwoest was moest er veel opnieuw opgebouwd worden. De wijk Oude Hoevenbraak is een gaaf overblijfsel uit deze periode.
De eerste tijdelijke wederopbouwwijk: de Blokkendoos, waar nu het Bekkershuis staat, met daar achter de Deken Baekersstraat

Onrust over bouwplannen

Buurtbewoners hebben samen met de SP een onderzoek gedaan naar de mening van de bewoners van de wijk. Willen mensen er graag wonen, want zijn hun wensen en hebben zij verbeteringsvoorstellen? Aanleiding voor het onderzoek is het plan van de gemeente om een megaschool (27 klassige basisschool met peuterspeelzaal en kinderdagopvang) te bouwen aan de rand van het wijkje. De bouw van deze school gaat zeker invloed hebben op de wijk. De ruimte wordt beperkt en geruchten over sloop van delen van de wijk blijven de kop opsteken.
De Populierstraat is een van de straten waarover de sloopgeruchten de kop blijven opsteken

Resultaat onderzoek

Het resultaat van dit onderzoek laat zich raden: mensen wonen graag in deze ruim opgezette wijk. Waar vindt je betaalbare huurhuizen van het type twee-onder-een-kap? Huizen met relatief grote tuinen bovendien.
De wijk wordt niet voor niets ervaren als een wijk maar de bewoners letterlijk en figuurlijk ruimte en lucht hebben om te leven.
De Oude Hoevenbraak: ruimte en lucht om te leven

De wijk wordt door de bewoners als uniek ervaren.

Het unieke karakter van de wijk vindt haar oorsprong in de bevrijding van Schijndel in oktober 1944. Dit ging gepaard met zodanig zware gevechten, dat grote delen van Schijndel verwoest werden. De wijk stamt uit de periode van wederopbouw. Omdat het wonen in de wijk als zo prettig wordt ervaren èn omdat een dergelijk grote wijk uit de wederopbouw behoorlijk uniek is, zijn de bewoners tot de slotsom gekomen dat het goed is dat de wijk de status van beschermd dorpsgezicht krijgt. De toekomst van de wijk is daarmee tevens gewaarborgd.
aan de dakkapellen kan je zien om welk type woning het gaat

Behouden en versterken

Het rapport en de aanbevelingen zijn vandaag overhandigd aan directeurbestuurder Phiferons van Huis en Erf, sinds 2000 de eigenaar van de huurhuizen waaruit deze wijk bestaat. Aan hem het verzoek om naar aanleiding van het rapport in gesprek te komen met de initiatiefnemers. Zodat een uniek straatbeeld behouden kan blijven. En een unieke woonwijk kan worden versterkt.
Wilgenstraat vanaf de Populierstraat naar de Wijbosscheweg

Levende geschiedenis

In het rapport ook aanbevelingen hoe de wijk te versterken. En, niet onbelangrijk, om in samenwerking met de Heemkundekring, scholen en VVV een project op te zetten waarin de vele tastbare overblijfselen uit de periode van de bevrijding en wederopbouw van Schijndel in beeld gebracht worden en samen levende geschiedenis van ons dorp kunnen worden.
Betaalbare huurhuizen

Rapport bestellen?

Het rapport is te bestellen bij de Schijndelse SP-afdeling (mail). En binnenkort ook te downloaden van deze site.

Uitbreiden beschermd dorpsgezicht

Als besloten wordt het idee van beschermd dorpsgezicht over te nemen, dan kan dit uitgebreid worden naar andere straten in ons dorp. Straten zoals de Van helmondstraat, Distelstraat-Zonnebloemstraat-Leliestraat, Kerkstraat en niet te vergeten de Deken Baekersstraat:


 

23-12-2007: Het is goed wonen in de Oude Hoevenbraak
22-11-2007: Oude Hoevenbraak: prachtwijk - krachtwijk

 

U bent hier