h

Zaterdag 3 oktober is de politiek welkom in de wijk

30 september 2009

Zaterdag 3 oktober is de politiek welkom in de wijk

Het is de gemeenteraad ook opgevallen. Er staat wat te gebeuren in de Oude Hoevenbraak. Huis en Erf is met allerlei plannen bezig. En de buurtbewoners laten van zich horen.
Spandoek en posters in de Hoevenbraaksestraat

Gemeenteraad wil uitleg

In de gemeenteraad heeft de PvdA gevraagd of Huis en Erf in de commissie uitleg te komen geven over de sloopplannen. En als dit niet meer voor de vakantie zou lukken, dan alvast de stukken op papier. Huis en Erf regeerde met: Het lukt niet meer om dit voor de vakanties te doen. We geven ook geen stukken op papier, want we hebben geen sloopplannen.

Huis en Erf zegt geen sloopplannen te hebben

Geen sloopplannen? Dat is mooi. Betty Groendendijk van het comité Levende Geschiedenis:

"Daar gaan we hen dus aan houden! Geen sloop van onze mooie wijk, zeggen ze nu. Maar dat ze wel sloopplannen hebben is voor U en ons wel duidelijk. Zodra er een blok van twee vrij komt, moet het gesloopt worden."

Nu zegt Huis en Erf dat er dan twee nieuwe voor terug worden gebouwd. Voor de huidige huurders met een huur van € 500,-. Voor de volgende huurders 700 a 800 euro huur in de maand. Dat zijn onbetaalbare huren.

De wijk is het waard om te behouden

 

  1. 1. De sloop van een unieke wijk.
  1. 2. De sloop van woningen waarvan het Brabants Monumentenhuis zegt dat de gaafheid van de woningen in de Oude Hoevenbraak en Dkn Baekersstraat vrij zeldzaam te noemen zijn.
  1. 3. De wijk, die nog steeds de status van beschermd dorpsgezicht kan krijgen. Al had kunnen hebben als de gemeente op tijd een aanvraag had ingediend bij de Minister.
  1. 4. De wijk, waar 90% van de huurders naar tevredenheid wonen en willen blijven wonen. De wijk willen behouden.
  1. 5. De wijk die Huis en Erf bijna voor niets heeft overgenomen van de gemeente.
  1. 6. De wijk waar afspraken over gemaakt zijn met de gemeente. Namelijk nog 20 jaar laten staan.
  1. 7. De wijk waar nog geen sloopvergunning voor afgegeven is
  1. 8. De wijk waar het adhoc verhuren van de huizen onmiddellijk moet stoppen. Er zijn teveel woningzoekenden die graag in onze wijk willen wonen.
  1. 9. De wijk die het waard is om voor te vechten……

Gemeenteraad moet ook met de huurders praten

Op donderdag 8 oktober komt Huis en Erf op verzoek van de PvdA naar een openbare commissievergadering.
De huurders zijn hiervoor niet uitgenodigd. Sterker nog: toen de SP voorstelde om het comié Levende Geschiedenis ook uit te nodigen, raadde de burgemeester dit af. Het is te gek voor woorden zijn dat de politiek alleen met Huis en Erf praat. Een gemeenteraad zou zich niet eenzijdig moeten laten voorlichten door Huis en Erf. Want dan krijgen zij een heel eenzijdig beeld, een beeld waarin alleen de Euro’s geteld worden.

Om te voorkomen dat de politiek eenzijdig wordt voorgelicht nodigen wij de gemeenteraad op 3 oktober uit voor een bezoek aan onze wijk. Zij krijgen vanaf 11 uur een rondleiding door de wijk met een bezoek aan een paar woningen. Ook krijgen zij dan een gesprek met het comité Levende Geschiedenis.

De gemeente moet achter onze eis voor behoud en versterking van onze wijk gaan staan.

  • Het rapport van Vissers&Roelands en het rapport van Monumentenhuis Brabant BV tonen aan dat onze wijk het waard is dat het beschermd dorpsgezicht wordt.
  • Ruim 95% van de bewoners staan achter de eisen van het comité. Dus weg die sloopplannen en hupsakkee: maak een plan om de wijk te versterken. Dat kan, als men maar wil.

 

zie ook artikel Brabants Dagblad 28-09-2009

 

U bent hier