h

Theater? SP kiest voor podium

3 december 2009

Theater? SP kiest voor podium

Vanavond in de commissie discussie over waar een theater gebouwd zou moeten worden. Moet het City-Theater worden omgebouwd tot theater of moet er een gebouwd worden bij 's Specturm
De SP is helder: 8 jaar is er geprobeerd om in Schijndel een theater te realiseren. Dit is falikant mislukt. Om onze verenigingen niet langer in de kou te laten staan, stapt de SP af van de plannen voor een theater en stelt dat er voor geringe kosten een podlum in 't Spectrum gerealiseerd kan worden.

Wethouder bevooroordeeld

We hebben het al in de begrotingsvergadering gemeld, “Het resultaat van het onderzoek naar een podiumaccommodatie staat al vast. Er wordt gedaan alsof en naar drie mogelijke locaties wordt gekeken: Elde College, ‘t Spectrum en de City; maar op voorhand staat vast het zal het City Theater worden.”
De uitkomst staat op voorhand vast. Niet omdat de SP of de VVD dat zei, maar het is simpelweg de realiteit. Want de wethouder die het onderzoek moet leiden is bevooroordeeld.

Notitie kan je niet serieus nemen

Het college maakt dit ook zelf ook duidelijk in een hun notitie van december. Men probeert het nog te verhullen in het taalgebruik, maar je hoeft geen Nederlands gestudeerd te hebben, om het door te hebben. Want laten we nou eerlijk zijn, deze notitie kun je toch niet serieus nemen.

Gemeentebestuur stelt vraag aan eigenaar 't Spectrum

Ruud Merks maakt de notitie van de wethouder belachelijk door zich in de commissie vergadering hardop af te vragen hoe het gegaan is toen het gemeentebestuur aan de eigenaar van 't Spectrem vroeg of die denken dat een nieuw theater naast 't Spectrum gerealiseerd kan worden:
Wethouder Roozendaal, zit op een dag achter zijn bureau en denkt laat ik maar eens het Spectrum bellen en hen vragen wat zij vinden van een mogelijke locatie voor een theater.

 • De wethouder pakt de telefoon en belt naar ’t Spectrum:
 • Spectrum: “goedemiddag, u spreekt met ' Spectrum”
 • Wethouder: “ook goedemiddag u spreekt met wethouder Roozendaal, verantwoordelijk wethouder als het gaat om een podiumaccommodatie. Kan ik u wat vragen?”
 • Spectrum: “Uiteraard, wat kan ik voor u betekenen?”
 • Wethouder: “Het zit zo, ik zou graag de eigenaar van het spectrum willen spreken. Want ik wil die persoon vragen wat hij/zij vindt van het idee om een theater te realiseren bij het Spectrum.”
 • Spectrum: “ogenblikje dan ga ik u doorverbinden naar de juiste persoon”
 • Wethouder: “dank u wel, ik blijf aan de lijn

De wethouder wacht geduldig af. Kort erna komt de secretaresse van het college de kamer van de wethouder binnen lopen:

 • Secretaresse: “wethouder Roozendaal er is telefoon voor u op een andere lijn.”
 • Wethouder: “ik ben nu even een belangrijk telefoontje aan het plegen. Vraag maar even wat ze willen hebben”

De secretaresse komt even later terug:

 • Secretaresse: “er is iemand van het Spectrum aan de lijn. Die vraagt aan u, wat u vindt over de mogelijkheid om een theater te bouwen bij het Spectrum.”
 • Wethouder: “Ik zou het niet weten, want ik heb daar geen enkele ervaring mee.”

Even later klint door de telefoon van de wethouder:

 • Spectrum: “Wethouder, daar ben ik weer, bedankt voor het wachten. Wij hebben de verantwoordelijke persoon gesproken, hij kan u nu niet te woord staan, maar reageert desgevraagd op uw vraag geen ervaring te hebben met het bouwen en exploiteren van een theater.”

Waarop de wethouder een aantekening maakt dat de bouw van een theater bij ’t Spectrum niet kansrijk is omdat die organisatie geen ervaring op dit gebied heeft.

Buut

Ruud Merks:

Sommigen van u kennen mijn moeder nog. Als Nelleke Kwebbel trad zij trouw elk jaar op bij het tonpraten. Ik weet zeker dat als mijn moeder nog zou leven, zij zou zeggen ‘dit zou een goede buut opleveren!

Maar het is wel de realiteit.

Het zegt veel over een wethouder die de raad en onze inwoners niet serieus neemt.

En, het gaat nog verder:

De wethouder wil Wiek de Laat geen 5000,- Euro beschikbaar stellen, als bijdrage voor ontwerpkosten, Maar het college wil zichzelf (als eigenaar van het Spectrum) wel een bijdrage doen in de vorm van ondersteuning die het college heeft uit onderzoekservaring…

Over welke onderzoekservaring hebben we het hier??? Er blijkt niets van ervaring uit de inhoud van de Memo

En verder zouden we vandaag een uitslag krijgen van een onderzoek. Maar we krijgen alleen een memo om een onderzoek te doen. Een memo met daarbij ook de randvoorwaarde van het college

Randvoorwaarden theater - podium

Beste mensen, we kunnen nu van alles gaan verzinnen hoe een podiumaccommodatie er uit moet komen te zien. Inzet van het college is dat ze een theater willen, onder de noemer van minimum variant. Om de vergelijking van koe en dier door te trekken: elke koe is een dier, maar niet elk dier is een koe: elk theater is een podiumaccommodatie, maar niet elke podiumaccommodatie is een theater.

Het college kiest voor een theater met 300 tot 350 zitplaatsen. Een theater voor onze verenigingen, zo schrijft zij. Maar,
Punt is dat als je een theater bouwt voor onze verenigingen, dan staat dit gebouw nogal veel dagdelen per jaar leeg. En leeg staan kost bakken met geld. Om de kosten van dit leeg staan naar beneden te brengen moet geprobeerd worden om het theater elke dag vol te krijgen. Daardoor lopen ook de exploitatiekosten op, want dan heb je meer personeel nodig, enzovoorts.

8 jaar

Afgelopen 8 jaar is met men en macht geprobeerd om een theater in Schijndel te realiseren. Zelfs met een gulle gever die de volle kosten wilde betalen is er in die 8 jaar niet één plan gepresenteerd dat realiseerbaar is.

Als je dan je plannen voor een theater doorzet, in de wetenschap dat de gulle gever veel minder dan alle kosten voor zijn rekening wil nemen, dan kun je het onderzoek hiernaar geen andere naam geven dan luchtfietserij.

Luchtfietserij

Waarom is er in 8 jaar geen levensvatbaar plan gepresenteerd? Ik kan en moet er naar gissen, de wethouder kent de werkelijke reden ongetwijfeld. Maar ik zit er niet ver langs als ik zeg dat de locatie City niet gemakkelijk geschikt is te maken voor een volwaardig theater EN dat er geen bedrijfsplan te maken is waarop ondernemers voluit JA zeggen. Veel te veel onzekerheden, zelfs als alle kosten van het gebouw en een deel van de exploitatie vergoed worden (de dagdelen voor Schijndelse verenigingen).
Met andere woorden: een echt theater in Schijndel is luchtfietserij.

PvdA, theater en verkiezingen

Omdat er 8 jaar gewerkt is aan deze luchtfietserij, zijn onze verenigingen in dezelfde tijd in de kou gezet. Geen podium voor hen, zelfs geen uitzicht dat het ooit gerealiseerd zal worden, want tegen beter weten in worden de theaterplannen doorgezet. De PvdA kan niet anders, die heeft realisatie van een theater 2 keer op rij tot inzet van de verkiezingen gemaakt.

Merks wenst de PvdA veel plezier toe bij het doorzetten van het theaterplan en adviseer hen om het voor de derde keer inzet van de verkiezingen te maken. Ongetwijfeld zijn er mensen met een niet al te best geheugen die er weer intrappen.

Geen tehater maar een podium

Voor ons is duidelijk dat een theaterplan onrealiseerbaar is. Wij stellen de andere partijen voor om met de voeten op de grond te komen en samen een podium te maken dat wel gerealiseerd kan worden. Een podium voor de Schijndelse verenigingen. Een podium in ’t Spectrum of in het Eldecollege. Door gebruik te maken van bestaande ruimtes en die enigszins aan te passen, zodat onze verenigingen er kunnen optreden, zodat de filmclub er films kan vertonen.

Berlicum en Boxtel

Wij zeggen: ga kijken bij de Dorpsherd in Berlicum, diverse van onze verenigingen wijken naar die locatie uit als zij een optreden willen geven.
Of ga kijken naar het Boxtelse podium in Sint Lucas.

In beide gevallen heb je geen echt theater, maar wel een podium voor je eigen verenigingen. En: ook daar vinden professionele voorstellingen plaats. Dus zeg niet dat het niet kan!

Bij de dorpsherd ben ik meerdere keren geweest en ik moet zeggen een prima ruimte multifunctioneel en ingericht op de plaatselijke maat. En als je dan ook nog het aanbod ziet, dan denk je dat hebben ze nou eens goed voor elkaar. Ik heb meerdere gebruikers gesproken over de dorpsherd en die zijn lovend. Ook het ik gekeken naar de exploitatieopzet: En als je dat ziet voor welke bedragen dat kan, dan geloof je het niet maar echt waar. Totaal 24780 euro, maar wel inclusief. Bieb/muziekschool/vivent/podium etc

Podium kan, zonder veel extra Ozb

Als we willen kunen we met geringe kosten snel een podium in Schijndel realiseren. Een podium voor onze verenigingen. Een podium dat gerealiseerd kan worden zonder idiote extra verhogingen van de Ozb. Onze bevolking hoeft niet te bloeden voor steun aan een particulier bedrijf.

En de City???

Wat betekent ons voorstel voor het City-Theater? Helemaal niets!
Als de jongens van de City een theater willen realiseren, zullen wij hen geen strobreed in de weg leggen. Sterker nog: zij kunnen op onze welwillende ondersteuning van zo’n plan rekenen.
Het wordt dan wel een plan dat gerealiseerd zal moeten worden zonder financiële steun van de gemeente. Daar lijkt mij niets mis mee. Want waarom zou de gemeente de ene horecaondernemer wel financieel steunen en de andere niet?


 

11-11-2009: Wethouder niet geloofwaardig

 

U bent hier