h

Reactie SP-Veghel op verslag 2009 Woonbelang

3 juni 2010

Reactie SP-Veghel op verslag 2009 Woonbelang

In het jaarverslag 2009 van Woonbelang valt op dat na de opschoning van het ingeschrevenenbestand het aantal mensen dat een woning zoekt is gestegen van 3500 naar 5500. Hierbij maakt Woonbelang de aantekening dat veel van deze mensen al een woning hebben en naar een geschiktere willen verhuizen. Er wordt echter niet aangegeven hoe groot dit aantal is. De SP concludeert dat er minimaal 2500 echte woningzoekenden zijn aangezien Woonbelang 3000 huizen bezit.

De door Woonbelang bepleitte bouw van 500 nieuwe huurhuizen in de komende tien jaar is dus duidelijk onvoldoende. Juist een grotere stijging van het aantal huurwoningen zou Veghel de gewenste bevolkingsgroei kunnen brengen. Immers: de mensen die op onze industrieterreinen werken hebben vrij lage inkomens en wonen in andere gemeentes.

We zien echter dat er in 2009 in totaal maar 26 huurwoningen zijn bijgekomen.
Deze zeer geringe groei van het aantal huurwoningen en de lage doorstroming leidt tot een stijging van het gemiddeld aantal reacties op een aangeboden woning tot 87. Dat is 76% meer dan een jaar geleden. Op een eengezinswoning reageren zelfs 150-220 mensen. Voor 5500 woningzoekenden zijn maar 211 woningen per jaar beschikbaar. Ook dit is een indicatie dat er grote woningnood is onder hen die op een huurwoning aangewezen zijn.
Een andere indicatie is de inschrijfduur: 45 % staat 1 of 2 jaar ingeschreven, 30% 3-5 jaar en 25% zelfs 5-10 jaar. De SP mist in het jaarverslag is een overzicht dat weergeeft hoe lang de mensen ingeschreven hebben gestaan voor zij een woning kregen toegewezen.

Tenslotte wijst Woonbelang op het probleem dat een steeds groter aantal mensen te veel verdient om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, maar te weinig om een woning te kunnen kopen. Deze mensen vallen dus tussen de wal en het schip. Hen kan door wettelijke voorschriften door Woonbelang geen oplossing worden geboden. De gemeente zou hier haar regierol dus moeten oppakken.

U bent hier