h

Meerderheid raad akkoord met onbetaalbare huren

14 juli 2014

Meerderheid raad akkoord met onbetaalbare huren

Dorp/abs, CDA, PvdA zijn van mening dat de huren in Schijndel fors mogen stijgen. Vele jaren lang waren de huren van Huis en Erf rond de 50% van het max. redelijk. Nu mag Huis en Erf ze opschroeven naar 75% van het max. redelijk. Huren van ruim boven de 700 euro tot 1000 euro worden in Den Haag redelijk genoemd.  De verkiezingspraatjes over dat betaalbare huren in Schijndel voor de partijen belangrijk zijn, zijn snel vergeten...

In de raadsvergadering van vorige week gaven de volksvertegenwoordigers niet thuis. Het uitvoeringsprogramma Wonen 2014 werd vastgesteld. In dit programma worden geen huurwoningen gebouwd met een huur onder de 556 euro. Slechts 28 huurwoningen van 556 tot 699 euro. En geen koopwoningen onder de 185.000 euro bij de plannen die zeker doorgaan. Behalve harde plannen kent het programma ook nog een wensen lijstje. 

Foto: Reem Groot
Hoezeer raadslid Wouters ook haar best deen om de raadsleden te overtuigen dat dit echt niet kan, het bleef stil. En de verantwoordelijk wethouder Witlox kwam niet verder dan, " We gaan dit doen. We gaan kijken naar betaalbaarheid en alternatieven zoeken". Het moet niet gekker worden, eerst onbetaalbaar maken en dan alternatieven zoeken. Dat is water naar de zee dragen!

Lees hier onder de inbreng van de SP fractie,

Ik wil U even mee terug nemen naar de raadsvergadering van maart. Uit onderzoek blijkt dat als er geen maatregelen genomen worden veel huurders onder de armoedegrens komen te vallen. Ik heb toen de raad en college gevraagd om ook in Schijndel een onderzoek te doen naar inkomens in verhouding tot de huren en lasten. Vol overtuiging werd gezegd dat het genoemde probleem niet voor de Schijndelse huurders zou gelden. Nee in Schijndel is dat zeker niet het geval. Een onderzoek was niet nodig, volgens college en raad.

Totdat ik in de prestatieafspraken met H&E las dat H&E wel een soortgelijk onderzoek gaat doen en dat het college het hier helemaal mee eens is. De gemeente zelf gaat ook onderzoek doen naar de ontwikkelingen op de gehele Schijndelse woningmarkt vanuit betaalbaarheid van het wonen. Harstikke goed, maar in slechts twee maanden tijd een draai van 100% is op zijn minst gezegd opmerkelijk te noemen.  De reden die het college geeft dat de mening bijgesteld is, is zo mogelijk nog opmerkelijker. De verhuurdersheffing van het landelijk beleid is een vd oorzaken. Echte flauwe kul dus, dat was in maart ook bekend. Het gewijzigde Huurbeleid van H&E die ervoor zorgt dat de huren naar 75% van de max redelijke huur gaan, ja dat is een nieuw argument. Daardoor worden de huren inderdaad veel hoger. Maar tegelijkertijd stemt dit college hier wel mee in. Schande! Ik kom hier zometeen nog op terug.

In februari heeft de gemeente het rapport Herijking Woningbouwprogramma Schijndel 2014, uitgevoerd door Royal Haskoning DHV gekregen. Waarom we dat nu pas krijgen is me een raadsel. En dan kom ik terug op het woord schande. Even een paar cijfers,

We hebben slecht 27% huurwoningen en maar liefst 56% dure koop 275.000 euro of meer. Koopwoningen tot 185.000 euro slechts 3,5%. Het rapport geeft aan dat met name in de goedkope woningvoorraad tekorten worden geconstateerd. Doordat H&E uit gaat van 75% van de max huur zal de woningvoorraad met huren onder de 500 euro afnemen van 90% in 2011 tot minder dan 20%. Dat betekent dat 80% van de huurwoningen een huur boven de 500 euro krijgen. Hiermee kan het tekort in de goedkope categorie oplopen tot honderden woningen. En het college stemt daar mee in.

Nog wat cijfers uit het gemeentelijk onderzoek. Binnen de woningmarkt worden de volgende huurlasten als verantwoord gezien. Bij een bruto maandsalaris van 1665 euro en dat is 200 euro boven het minimumloon…is een huur van 400 euro verantwoord. Voor een huur van 500 euro heb je per maand 2085 euro nodig. Maar liefst 600 euro meer dan het minimumloon. Tel daarbij op dat ook de huursubsidie dankzij de bezuinigingen teruguit gaat, dan ziet de toekomst voor onze huurders er slecht uit. En het college stemt er mee in.

Het college stemt er niet alleen mee in, er wordt zelfs van harte aan meegewerkt…In de bouwplannen voor 2014 staan maar liefst 0 huurwoningen onder de 556 euro gepland. En 28 huurwoningen met een huur van 556 tot 699 euro en ook nog 11 woningen met een huur boven de 699 euro bij de hardheidsplannen. Schande. Ook hebben ze de wens om nog 45 huurwoningen te bouwen boven de 556 euro en nog 11 boven de 699 euro. Maar huren onder de 556 euro zijn niet gewenst.

Maar ook bij de koopwoningen komen de mensen met de lagere inkomens niet in beeld.  Bij de harde plannen 0 koopwoningen onder de 185.000 euro. Bij de wensen zijn er 17 woningen onder de 185.000 euro opgenomen, 17 van de 139 woningen die gebouwd kunnen worden. Een goede 10% maar.

Zoals u zult begrijpen gaan wij dit uitvoeringsprogramma niet goed keuren. En ik heb grote twijfels bij de oprechtheid van het college om een onderzoek te willen naar de ontwikkelingen op de gehele Schijndelse woningmarkt vanuit betaalbaarheid.  Uit het onderzoek van Royal Haskoning zijn al veel gegevens bekend. En wat stelt het college voor om er mee te doen? Nee, wat doet dit college met de bekende gegevens, helemaal niets. Nogmaals Schande.

Reactie toevoegen

U bent hier