h

SP trekt samen met thuiszorgmedewerkers op naar Den Haag

23 januari 2015

SP trekt samen met thuiszorgmedewerkers op naar Den Haag

Gisteren is  de SP samen met thuiszorg-medewerkers naar de Tweede Kamer getrokken, het gegeven dat Pantein-Vivent vorige week failliet

is verklaart en de thuiszorg-medewerkers op straat komen te staan of worden overgenomen door een andere organisatie maakte het nodig om dit te doen. Bij een eventuele overname is het voor de thuiszorgmedewerkers niet zeker dat zij hun huidige arbeidsvoorwaarden behouden. Voor cliënten bestaat er onduidelijkheid of zij nog dezelfde mensen over de vloer krijg die hen zorg bieden.

Op de bijeenkomst afgelopen dinsdag in Nuland werden de thuiszorgmedewerkers bijgepraat door FNV AbvaKabo en CNV. Ook de SP was daar aanwezig en samen werd besloten om vandaag bij het debat over de zorg aanwezig te zijn, dit op uitnodiging van Tjsitske Siderius, Tweede kamer lid voor de SP.

Foto: SP
In nog geen 48 uur heeft SP Schijndel, in samenwerking met omringende afdelingen, geregeld dat we met twee volle bussen vanuit Noordoost Brabant en twee bussen vanuit Gelderland naar Den Haag zijn opgetrokken.

Daar aangekomen werden we ontvangen door Tjsitske Siderius en een aantal fractiemedewerkers van de SP.

Foto: SP
Tjitske heeft ons allemaal uitgelegd hoe de gang van zaken zou zijn. Daarna nam Emile Roemer het woord over. Hij gaf aan dat we moeten blijven strijden voor continuering van de thuiszorg (zowel voor cliënten als medewerkers, zo moeten de huidige koppeltjes cliënt-medewerkers in stand blijven. Zo ook de arbeidsvoorwaarden.)
Ook de FNV AbvaKabo was aanwezig in de persoon van Karim Skalli. Hij beantwoorde veel vragen op het gebeid van de arbeidsvoorwaarden die de thuiszorgmedewerkers hadden.

Staatssecretaris Van Rijn zou ook nog langskomen om enkele vragen te beantwoorden . helaas werd hem dit door waarnemend voorzitter van de Tweede Kamer, de heer Elias, verboden.
Van Rijn zegde wel toe dat hij indien gewenst naar Brabant en Gelderland wil komen om alsnog vragen van bezorgde thuiszorgmedewerkers te beantwoorden.

Foto: SP
Emile Roemer kwam wel om ons toe te spreken !

Uiteindelijk was het tijd voor het debat om de zorg, specifiek het sluiten van verzorgingstehuizen. Volgens de Tjitske Siderius, die het debat namens de SP voerde, kan dit niet los worden gezien van meer behoefte aan thuiszorg, terwijl de regering juist daar op kort (nadat ze het aan de gemeenten hebben overgedragen).

Foto: SP
Tjistke Siderius wilde nog even op de foto met een aantal thuiszorgmedewerksters uit Schijndel.

De reacties op de terugreis waren duidelijk. De medewerkers voelen zich in de kou gezet door Pantein-Vivent en de politiek. Daarom vinden zij het erg fijn dat er een partij (SP) is die wel voor hen opkomt. Dit was trouwens ook een veel gehoorde opmerking op de bijeenkomst afgelopen dinsdag waar geen andere partijen aanwezig waren.

Andere media over onze aktie naar Den Haag
  • Hier vindt u het stuk in het Brabants Dagblad
  • Hier de aktie en een deel van het debat van Tjistke Siderius op Omroep Brabant
  • Hier de aktie weergeven op Omroep Gelderland. Ook werden er nog een aantal video-vragen aan Van Rijn gesteld omdat hij niet kwam opdagen.
  • De EO heeft opname gemaakt voor het programma “Dit is de dag, reportage”. Ze hebben een thuiszorgmedewerkster uit Oss de hele dag gevolgd. De uitzending hiervan is 7 februari.

Reactie toevoegen

U bent hier