h

Thuiszorgmedewerkers bezetten gemeentehuis Oss

27 februari 2015

Thuiszorgmedewerkers bezetten gemeentehuis Oss

Foto: Ans Willems / Actie zorg
Een groep thuiszorgmedewerkers van de failliete zorginstelling Pantein-Vivent bezetten sinds donderdagmiddag (26 februari) de commissiekamer in het gemeentehuis van Oss. Zij zijn het zat om van het kastje naar de muur te worden gestuurd en eisen een oplossing. Den haag wijst naar gemeenten en werkgevers. Gemeenten wijzen naar Den Haag en werkgevers. Werkgevers wijzen naar Den Haag en gemeenten. Omdat iedereen de rekening doorschuift, komt deze uiteindelijk bij de medewerkers en de cliënten te liggen. Zij verliezen hun werk en hun zorg."
 

Zorg gehalveerd voor veel cliënten

Na het faillissement blijkt dat bij veel cliënten de zorg zonder nieuw keukentafelgesprek gehalveerd is.

Loondump voor medewerkers Bijna alle medewerkers verliezen 25 tot 30% van hun inkomen terwijl ze wel hetzelfde werk blijven doen.

Medewerkers verliezen baanzekerheid Nagenoeg alle medewerkers verliezen hun arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Zij krijgen een arbeidsovereenkomst voor een paar maanden met daarbij zelfs een proeftijd ondanks hun jarenlange ervaring in de zorg.

Onder verantwoordelijkheid van de wethouder WMO van Oss, wordt de kwaliteit van zorg verminderd en vindt er een loondump plaats. De thuiszorgmedewerkers accepteren dit niet en eisen dat alle partijen aan tafel gaan om onder leiding van bemiddelaar Doekle Terpstra tot een oplossing te komen. Vooralsnog weigert de gemeente Oss hieraan mee te werken.

Bezetting Oss gaat door De bezetting van Oss gaat voorlopig door. Een delegatie van de zorgmedewerkers heeft afgelopen nacht doorgebracht in het stadhuis. Vandaag komen er meer zorgmedewerkers naar de bezetting toe om hun collega’ af te lossen. Aflossing is noodzakelijk omdat de zorgmedewerkers nog steeds voor hun cliënten willen zorgen. Vrijdag vindt er om 13:00u een lunch en debat plaats voor de lokale politici en om 18:00 is een filmavond georganiseerd voor de zorgmedewerkers. Zaterdag vindt er een manifestatie plaats.

Pantein-Vivent was een zorginstelling met 1800 medewerkers en ruim 6100 cliënten in voornamelijk Oost-Brabant. Op 14 januari 2015 is Pantein-Vivent failliet verklaard.

Reactie toevoegen

U bent hier