h

We gaan voor het behoud van de Oude Hoevenbraak!

20 november 2015

We gaan voor het behoud van de Oude Hoevenbraak!

Foto: Reem Groot

Afgelopen dinsdag was een succesvolle bijeenkomst in de Vink. Vrijwel unaniem hebben de vele aanwezige huurders besloten dat we gaan voor het behoud van deOude Hoevenbraak en de karakterstieke huizen in de Deken Baekersstraat en deze woningen niet gesloopt mogen worden. Actie zal nodig zijn. We hebben al de steun van het Monumentenhuis Brabant.

Foto: SP

De directeur van het Monumentenhuis, Harrie Maas, ging terug in de geschiedenis van onze wijk en de granaatweken in Schijndel tijdens de Tweede

Wereldoorlog. Vele woningen zijn toen verdwenen. Om met name de fabrieksarbeiders van Jansen de Wit te herhuisvesten is toen onze wijk opgebouwd. Een stuk geschiedenis van Schijndel die nog prima terug te vinden is in onze wijk. De woningen zijn niet of nauwelijks veranderd. De ruime straten, de bomen en de tuinen zijn nog steeds beeldbepalend. Een wijk die het verdient om als beschermd dorpsgezicht opgenomen te worden!

Steun hebben we ook aan het bouwtechnisch onderzoek, waaruit blijkt dat de casco van de woningen goed is. Zoals Harrie Maas vertelde zijn er gespecialiseerde bouwbedrijven die met daarvoor bestemde materialen de woningen weer prima kunnen opknappen en isoleren.

Hoe verder?

Huis en Erf en de gemeente zullen moeten worden overtuigd dat de sloopplannen in de kast moeten verdwijnen. Het buurtcomité  ‘Levende Geschiedenis’ is dinsdag uitgebreid met nog vier leden. Dit buurtcomité

zal verdere actieplannen uitwerken. Steun daarbij werd ook toegezegd door voormalig SP Tweede Kamerlid volkshuisvesting, Remy Poppe. Dankzij zijn ervaringen met het stoppen van sloopplannen, hebben we nog meer mogelijkheden om de actie(s) kracht bij te zetten!

We houden u natuurlijk op de hoogte. Als u zich ook wil inzetten als lid van het comité  laat het ons weten!

Wij gaan ervoor…!

Reactie toevoegen

U bent hier