h

SP wil buslijn 159 opnieuw over Gestel laten rijden.

4 maart 2016

SP wil buslijn 159 opnieuw over Gestel laten rijden.

Foto: SP

Tonnie Wouters gaat in de komende gemeenteraadsvergadering van 10 maart, aandacht vragen om  buslijn 159 van Den Bosch naar Veghel (en omgekeerd) weer over Sint Michielsgestel laten rijden.

Sinds de invoering van het HOV (hoogwaardig openbaar vervoer) zijn de mogelijkheden om vanuit Schijndel met de bus te reizen flink verbeterd. Met name het sneller en vaker kunnen reizen naar Veghel en Uden is nu goed geregeld.

Daarnaast is er ook een hele flinke vervelende verslechtering ingevoerd. Lijn 159 komt gelukkig wel nog in Wijbosch. Maar rijdt niet meer over Sint-Michielsgestel. De bus rijdt alleen nog over Den Dungen. Voor reizigers vanuit het Wijbosch betekent dit dat ze in Schijndel moeten overstappen op lijn 156. Tonnie Wouters: 

Voor met name ouderen en gehandicapten een flinke drempel om te moeten nemen. Als je bijvoorbeeld de aansluiting mist, moet je een uur wachten. Zoals we in de krant hebbent kunnen lezen is deze verslechtering ook voor de reizigers in Sint-Michielsgestel een ramp. Zij moeten nu een flinke afstand te voet afleggen om de buslijn 159 te kunnen nemen om naar Den Dungen te kunnen gaan.

Gemeente heeft ook haar verantwoordelijkheid

Daarom heeft Tonnie Wouters, aan de wethouder verkeer en vervoer, de volgende brief gestuurd.

Wethouder, steeds meer wordt benadrukt dat mensen zelfstandiger moeten blijven. Je zelf kunnen vervoeren is hierbij een belangrijke voorwaarde. Het college gaat niet over de dienstregeling van Arriva, maar kan wel invloed hierop uitoefenen.

Wat u kunt doen is samen met uw college in Sint-Michielsgestel Arriva wijzen op ook hun verantwoordelijkheid. Het argument wat Arriva gebruikt voor deze verslechtering is tijdwinst. Naar mijn mening en hopelijk ook de uwe, is dit argument te verwaarlozen wanneer je vindt dat ook ouderen en gehandicapten zich zelfstandig moeten kunnen verplaatsen. Ook financieel is het voor de gemeente gunstiger als zij gewoon de bus kunnen nemen. Er wordt dan minder gebruik gemaakt van de WMO-vervoersvoorziening, waar mensen nu min of meer toe gedwongen worden.

In de komende raadsvergadering moet duidelijk worden of de wethouder de oproep van de SP ondersteund, en of hij zich hiervoor gaat inspannen.

Reactie toevoegen

U bent hier