h

Tweede Kamer steunt SP

30 november 2017

Tweede Kamer steunt SP

De raad van Meierijstad krijgt steun vanuit de Tweede Kamer.  De minister heeft de motie van Kamerlid van Nispen (SP) overgenomen. Het convenant tussen het Verbond Van Verzekeraars en de VNG komt ter discussie, nu ook met de regering. Voor Meierijstad die volgende week een motie van de SP hierover bespreekt een extra argument om als gemeente het convenant niet langer te verlengen.

Ook de Kamer is het ermee eens dat slachtoffers van letselschade op geen enkele wijze de dupe mogen worden van afspraken tussen gemeenten en verzekeraars. En dat de belangen van slachtoffers niet in het gedrang mogen komen. En dat is nu juist wel het geval door het convenant wat is afgesloten.

In het convenant is geregeld dat verzekeraars zich voor 0,60 cent per inwoner afkopen en de letselschade slachtoffers naar de gemeente worden verwezen voor hulp via de Wmo. De verzekeraars ontvangen de premies, de kosten zijn voor de gemeenschap. En het lestselschade slachtoffer is de dupe.

Zijn situatie wordt niet terug gebracht zoals die was voor het verkeers-ongeval. Nee, hij krijgt te maken met de Wmo regels. Bijvoorbeeld; er wordt geen huishoudelijke hulp toegewezen, als er nog een partner is; het eigen vermogen telt mee; indien een traplift of een flinke woningaanpssing nodig is, krijgt hij te maken met het verhuis primaat. Nog heel veel regels meer te noemen.

De gemeente laat zich voor een absurd klein bedrag afkopen en neemt vrijwillig alle kosten die voor de verzekeraars zouden moeten zijn, vrijwillig over. In Meierijstad krijgt de gemeente 80.000 keer 0,60 cent, of te wel 48.000 euro. Met het toekennen van slecht 1 elektrische rolstoel ben je dat bedrag al kwijt. Alle verdere hulp aanvragen moeten worden betaald uit het Wmo-budget. Dat betalen wij dus allemaal samen.

In Meierijstad is de raad volgende week aan zet. Dan kan de raad het college verzoeken om het convenant niet meer te verlengen Dat de regering zich hierover heeft uitgesproken is een eerste succes. Het is een feit dat de regering het convenant niet ongedaan kan maken. Want het convenant is een overeenkomst tussen de VNG (vereniging nederlandse gemeenten) en het VVV (het verbond van verzekeraars). Het zijn de gemeenten en dus ook Meierijstad die van dit convenant afmoeten  en zeker niet verlengen!!!!

Reactie toevoegen

U bent hier