h

Declareren op kosten van de gemeenschap...

21 juni 2018

Declareren op kosten van de gemeenschap...

Column van Ruud Merks (SP fractievoorzitter)

Zoals elke morgen sla ik tijdens mijn ontbijtje, als eerste mijn krantje open, op de regiokatern "De Meierij", van het Brabants Dagblad.  Een paginagroot artikel met als kop "'Rompertje of Teamdag" wekt meteen mijn interesse. Het gaat immers over het declaratiegedrag van wethouders en raadsleden. Nog wat slaperig vraag me af: lees ik dat wel goed?   Ik wrijf drie keer door mijn ogen en knijp even in mijn arm. Ben ik verzand in een droom of ben ik klaarwakker?  Nee, ik ben klaarwakker. Mijn haren  (die normaal al omhoog staan) gaan nog  steiler omhoog staan. Een partij (Gemeentebelangen) declareert oa. een bedrag van 76.65 voor partijbarbeque (incl. een chinees gemarineerde karbonade). En ze schromen  zich er ook niet voor,  om een paar fotolijstjes (27 euro) te kopen, voor het opvrolijken van hun fractiekamer. Team Meierijstad ging voor een teambuilding "feestje" op kosten van de gemeenschap naar een escaperoom. Waar ze wonderwel met zijn allen goed zijn uitgekomen, maar dit terzijde. En dan lees ik iets over het CDA, die een rompertje (met CDA logo) zijn gaan kopen voor een fractiegenoot. Nog wat dromerig op dit vroege tijdstip, dwalen mijn gedachte van het artikel.... hoe zou zo iets gaan? : .... Negen fractieleden spelen met de gedachte in een fractievergadering om iets leuks voor een partijgenoot te doen. Ze komen uit op een  rompertje van 17.95 (afgerond 18 euro) Mooi, wat lief...  Elk raadslid doet 2 euro in de pot, en klaar is kees, zou je denken. Twee euro is toch niet teveel gevraagd, voor een raadslid dat elke maand ruim 1000,- netto op zijn/haar rekening krijgt gestort......Maar lees ik dat goed?  Ik wrijf nogmaals door mijn ogen en knijp me nogmaals in mijn arm. AU! dat deed nog zeer ook. Ik ben klaar wakker als ik zie dat ze het luttule bedrag van 18 euro, niet uit eigen hebben betaald, maar op kosten van de gemeenschap.  Je gelooft het niet, maar het is echt waar.

Ach, de conclusies die iedereen zal trekken laat ik aan een ieder over. Misschien mag het allemaal, wellicht door de interpretaties van de geldende regels. (daar zullen nog woorden over gaan vallen).  Maar er is nog altijd zoiets als moreel besef....  In mijn ogen is het "not done"...     Ik zou mijn collega-raadsleden, die dergelijke declaraties indienen, willen adviseren:  Om de komende vier jaar ergens onder een grote steen gaan zitten en je diep schamen, en je vooral heel koest gaan houden als het gaat om burgerparticipatie, meedoen, en het vertrouwen gaan winnen van de bevolking.

Ps......En als je in de toekomst toch van plan bent om een rompertje te kopen..... er zijn altijd mooiere in de handel.......en die kosten maar 5 euro (incl. verzendkosten) https://shop.sp.nl/shop/particulier/kleding/rompertje

Foto: SP
.

Reactie toevoegen

U bent hier