h

Aantal verkiezingsborden NIET gehalveerd

3 februari 2019

Aantal verkiezingsborden NIET gehalveerd

Foto: SP

Soms kunnen vragen van raadsleden snel tot resultaten leiden.  Afgelopen donderdag stelde SP-raadslid Ruud Merks kritische vragen, over het besluit van het college, om het aantal verkiezingsborden, voor de provinciale statenverkiezingen, te halveren. "We willen allemaal dat de opkomst hoger wordt en dan ga je toch niet het aantal verkiezingsborden halveren", aldus Merks.  Amper een dag later was er al goed nieuws!  Burgemeester van Rooij  ging mee in de argumenten van de SP.  Het aantal verkiezingsborden wordt NIET gehalveerd en blijft op het aantal van ruim 50 borden. 

"Uit kosten oogpunt is de plaatsing van het aantal verkiezingsborden van 25 overgenomen van het gehouden Referendum in 2018."  was in eerste instantie de reden van het college voor de vermindering.  De burgemeester voegde er aan toe: " Op dit moment zijn er meer kanalen via sociale media beschikbaar om burgers te attenderen op deelname."   Merks: "Natuurlijk is  de sociale media ook geschikt om burgers erop te attenderen. Maar het moet gewoon en-en zijn. Verkiezingsborden hebben een zeer hoge attentiewaarde, die bij voldoende aantal,  die de burgers meerdere malen per dag op de verkiezingen attenderen."

Zie verder:

https://meierijstad.sp.nl/nieuws/2019/01/aantal-verkiezingsborden-gehalveerd

Reacties

Elke keer tegen de tijd dat verkiezingen moeten komen beloven de politieke partijen "koeien met gouden horens" waarmee vele burgers worden gepaaid om te gaan stemmen. Toch wordt de opkomst elke keer weer minder ondanks dat heel Schijndel vol hing met die lelijke dingen. Het helpt dus niet lijkt mij. Als de politiek in zijn algemeenheid nou eens meer openheid van zaken zouden geven en hun woord en beloften, dat zo heilig was voor de verkiezingen, gestand te houden. Ik ben van mening dat ieder zijn keus maakt en dat die keuze niet afhankelijk is van de posters die er overal hangen. En als we het dan toch over de politiek hebben, het geheel weglaten van deze dure posters komt ook nog eens te bate van het milieu en behoudt van onnodig kappen van bomen. Afijn, ik pleit ervoor: "Iedereen naar de stembus". Het grootste recht dat we hebben in Nederland moet je niet laten verloederen. Toch?

Ik vind dat wel op een aantal punten gelijk hebt, maar ben het niet helemaal met je eens.
1. Die borden zijn misschien niet mooi, maar ik merk met provinciale verkiezingen dat een heleboel mensen niet in de gaten hebben dat er überhaupt verkiezingen zijn. Door de borden te plaatsen worden de mensen op een eenvoudige manier er aan heinnerd dat er verkiezingen zijn. De borden worden iedere keer weer opnieuw gebruikt (dus dat kost geen hout) en met die paar vellen papier erop kosten dat weinig grondstof.
2. Inderdaad worden er altijd veel beloftes gedaan met d verkiezingen. Ik vind de SP daar wel een uitzondering. Zo hebben de gedeputeerden van de Sp afgelopen jaren het openbaar vervoer verbeterd door goede en snelle hoogwaardig openbaar vervoersverbindingen tussen een aantal plaatsen te organiseren. Zo is bijvoorbeeld lijn 305 tussen Oss -Uden_veghel en Eindhoven een groot succes waar met name veel forensen en studenten gebruik van maken.
3. De SP is voor openheid in de politiek en gaat niet in allerlei geheime commissies zitten die onderling hun zaken regelen. De Sp gaat ook de wijken in om het de mensen te praten over wat zij belangrijk vinden dat er aangepakt wordt en doet dit niet alleen ten tijde van de verkiezingen.
4. Met jou oproep om te gaan stemmen ben ik het helemaal eens. De beste manier om iedereen naar de stembus te krijgen zou een stemplicht kunnen zijn, zoals ze die nog steeds in België kennen.
5. In ieder geval goed om te zien dat je reageert. Dat betekent dat jij je democratische rechten niet laat verloederen!

Reactie toevoegen

U bent hier