h

Een troosteloze steenwoestijn

28 oktober 2019

Een troosteloze steenwoestijn

Foto: kliknieuws / www.kliknieuws.nl

column  SP raadslid Kees van Limpt

Met verwondering en toenemende verbijstering zag ik tijdens mijn wandelingen wat er gebeurde op de Evertshoeve. Een 'buurtschap' aan het Ham in Veghel. Onderdeel van het prestigieuze project 'Veghels Buiten'. Waarover we al jaren met ronkende reclameboodschappen worden geïnformeerd. Wonen in het groen, met de sfeer van het boerenleven. Mooie plaatjes en vergezichten om mensen te verleiden tot het kopen van een huis hier. Zoals op de Eversthoeve. Fraaie woningen met flinke tuinen en inderdaad 'buiten'. Halverwege de weg naar Erp. Gegroepeerd rond een pleintje waarvan je dan denkt: dat wordt een mooi groen stukje erf met bomen in de geest van de gepresenteerde foto's. Maar nee hoor.

Wat een boerenerf zou moeten zijn, is een totaal verhard stuk grond. Werkelijk van gevel tot gevel, zonder voortuintjes of groenstroken. Op één vierkant na, waar ruimte is voor welgeteld één boom. Een troosteloze steenwoestijn. Hoe kun je in hemelsnaam een vergunning verlenen voor zoiets, vraag ik me dan af. En willen de bewoners dit zelf echt zo? Je kunt dan wel een huis hebben in boerderijstijl, een parkeerschuur en een flinke tuin met groen. Het oogt als een binnenstadsplein. Wellicht veroorzaakt door de 'stadse' neigingen van de gemeente Meierijstad en daarvoor Veghel. Menig woonerf in Veghels

Binnen is veel groener en oogt meer als platteland dan dit nieuwe buurtschap. Waar die pretentie nadrukkelijk voor werd uitgesproken en verbeeld. Ik wens de bewoners veel woongenot, maar blijf me verbazen over sommige ontwikkelingen die ik constateer. En kan het niet laten daar iets over te schrijven.'

Reactie toevoegen

U bent hier