h

Blijven betaalbare woningen betaalbaar?

18 september 2020

Blijven betaalbare woningen betaalbaar?

Het beleid in Meierijstad is dat bij alle nieuwe woningbouwplannen er 25% betaalbare woningen gebouwd moeten worden. Prima. Het helpt een beetje om de lange wachtlijst voor een betaalbare woning te verkorten. Ook bij projectontwikkelaars en particuliere initiatieven is het beleid van toepasing. Maar is de betaalbarheid van de woningen toekomstbestendig? In 2012 bouwt woning coöperatie de Kleine Meierij uit Rosmalen het project de Lochtenburg in Schijndel. Sociale huur appartementen in het Centrum van Schijndel. Maar…..

De woning coöperatie besluit in 2016-2017 de woningen te verkopen. Helaas niet aan Woonmeij of een andere coöperatie. Nee, vastgoed Daalmans wordt de nieuwe eigenaar. Wat dit voor de hoogte van de huren betekent is niet moeilijk te raden. Momenteel zijn huren van 800, 900 en zelfs 1000 euro zeker geen uitzondering. Voor raadslid Tonnie Wouters reden om de volgende vragen aan het college te stellen;

  1. Bent u op de hoogte van bovenstaand voorbeeld?
  2. Is het te voorkomen dat projectontwikkelaars en andere particulieren initiatieven deze constructie ook gaan toepassen?
  3. Bent u bereid hier beleid op te ontwikkelen?
  4. Zo nee, waarom niet?
  5. Hoe is het geregeld dat de betaalbare koopwoningen bij de juiste doelgroep terecht komen? En dus niet opgekocht kunnen worden door bijvoorbeeld beleggers?

In de raadsvergadering van 24 september krijgen we mondeling antwoord

Reactie toevoegen

U bent hier