h

Misplaatste fraudejacht moet stoppen

12 januari 2021

Misplaatste fraudejacht moet stoppen

Het moet afgelopen zijn met de misplaatste fraudejacht op
mensen met een bijstandsuitkering. Dat vindt de SP in reactie op de ophef die is ontstaan over een vrouw in de bijstand die 7000 euro aan de gemeente moet betalen omdat haar moeder af en toe  boodschappen voor haar deed. De voorbeelden van de doorgeslagen fraudejacht door de overheid stapelen zich op. Zakgeld van kinderen dat terugbetaald moet worden, boodschappen die worden teruggevorderd, en mensen die onterecht als fraudeur werden aangemerkt en daardoor buiten hun schuld om in grote problemen zijn gekomen.

 'Deze fraudejacht op mensen met een uitkering heeft veel weg van een toeslagenaffaire 2.0. Ook hier zien we dat de overheid zich opstelt als
een genadeloze machine zonder enig gevoel voor de menselijke maat. Het
beleid komt voort uit de Participatiewet van Rutte en Asscher, gesteund
door CDA en D66.'

De SP wil een eerlijke overheid die er voor mensen is. Dat betekent dat nu moet gebeuren:

  • Stoppen met de misplaatste fraudejacht. Mensen met een bijstandsuitkering moeten jaarlijks (eventueel in natura, zoals boodschappen, kleding, schoolspullen of speelgoed) een bedrag kunnen ontvangen zonder gevolgen.
  • De wet gaat voortaan uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Gemeentes worden niet langer verplicht om geld terug te vorderen, en de menselijkheid moet voorop staan. Ook de zogenaamde ‘inlichtingenplicht’,waarbij mensen in de bijstand elke gift moeten melden, moet worden herzien.
  • Armoede wordt aangepakt door een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. De uitkeringen en de AOW stijgen daardoor dan ook automatisch mee.

Reactie toevoegen

U bent hier