h

Projectontwikkelaars en sociale woningbouw

1 mei 2021

Projectontwikkelaars en sociale woningbouw

Foto: kliknieuws

De herbestemming van het kloostercomplex in het centrum van Veghel is een geweldig initiatief van de zusters van de Franciscanessen. Het Kloosterkwartierterrein geeft ruimte voor aanwezigheid van zorgverlening, aanwezigheid van binnen-en buitenruimten ten behoeve van sociale verbinding. Maar liefst 11 organisaties, genaamd Leefgoed gaan dit vorm geven. Ook de gemeente Meierijstad draagt hier financieel aan bij. Er komen ruim 300 woningen, waarvan 50% sociale woningen moeten zijn. Petje af voor de Zusters voor dit resultaat... Het had echter nog iets beter gekund.

In de overeenkomst met de projectontwikkelaar zijn er vele afspraken gemaakt...... Zo is vastgelegd dat het handhaven van de 50% sociale huurwoningen voor een termijn van 15 jaar geld. Voor de projectontwikkelaar de vrijbrief om ze na 15 jaar flink duurder te maken. Gelukkig was er een motie van de PvdA dit te veranderen in minimaal 25 jaar. De SP is het hier volledig mee eens. Nog beter zou geweest zijn deze woningen verplicht onder te brengen bij onze woningcorporaties. Gemiste kans dit vast te leggen. Helaas kreeg de motie geen meerderheid.

Wat dan wel heel opvallend is, zijn de reacties van diverse partijen om de motie niet te steunen;

CDA, 15 jaar is lang genoeg

VVD, 15 jaar uitnodigend richting projectontwikkelaar.

Lokaal, teveel beperkingen dan stappen projectontwikkelaars niet meer in.

D’66, Contracten zijn getekend. 25 jaar vrij lang. Hoe ziet de woningmarkt er dan uit?

Hart, Is de grens met 50% van het haalbare al niet bereikt? De woningmarkt is onvoorstelbaar.

Het klopt dat de contracten zijn getekend. Nog een poging ondernemen om sociale woningen niet voor 15 jaar maar voor minimaal 25 jaar te behouden had zeker geprobeerd moeten worden. De woningmarkt die onder andere door projectontwikkelaars wordt bepaald is heeeeeel voorspelbaar. Het verdien model staat op nummer 1.

Je kunt ook nee zeggen. Dat deed SP wethouder Ger Wouters in Schijndel. Ook daar kwam de vraag bij een appartement sociale woningbouw de vraag om bij het appartementcomplex  het penthouse duurder te mogen maken. Nee dus en de appartementen werden wel gebouwd.

Reactie toevoegen

U bent hier