h

COLumn KEES: Niet stemmen is winst voor VVD en BBB

3 maart 2023

COLumn KEES: Niet stemmen is winst voor VVD en BBB

Allereerst wil ik zeggen dat ik het begrijp, wanneer mensen niet meer gaan stemmen.Want het vertrouwen in de politiek is bij veel kiezers allang weg en ze zijn het zat om te kijken naar Haagse spelletjes, opgeblazen akkefietjes en de strijd om aandacht en het eigenbelang van veel politici. Toch wil ik een poging wagen die “afgehaakten” zoals ze wel worden omschreven te bewegen om hun stempas niet weg te gooien, maar toch te gaan gebruiken. Want wat er gebeurt er als je niet gaat stemmen? Dan zorg je er wel voor dat partijen als de VVD en BBB met de winst gaan strijken. Want hoe zit dat dan?

Als je ervan uit gaat, dat de helft van de stemgerechtigden geen gebruik maakt van hun stemrecht en thuis blijft, dan ligt de macht bij degenen die wel gaan stemmen. En dat zijn nou juist de mensen die vaak goede salarissen hebben, een eigen huis en steeds vaker ook aandelen. En wat doen die natuurlijk: stemmen op de VVD. Waardoor die de grootste blijft. Zij hebben veel minder last van stijgende prijzen, inflatie en steeds hogere huren. Vinden dus dat de VVD het prima doet. Willen bovendien graag winst maken op hun aandelen en dividend uitgekeerd krijgen. Om zo samen met de VVD de megawinsten van grote bedrijven in stand houden. Het neoliberale beleid van de afgelopen jaren heeft hen immers gebracht op het “niveau” waar ze nu zitten. En ook voor hen geldt, dat eigenbelang is waar het om draait en maatschappelijke medeverantwoordelijkheid de ver van mijn bed show is.

Een ander deel van de groep die wel hun stem gaat uitbrengen bestaat uit kiezers, die meegaan met de nieuwe trends. Want je telt pas mee als je die volgt. En dan kom je terecht bij BBB en hun voorvrouw Caroline van der Plas, die in de media veel aandacht krijgt. De inhoud van haar verkiezingsprogramma kennen ze meestal niet. Maar als trendvolger wil je toch mee in wat in de “show” nu juist gepromoot wordt.

Omdat het in meerderheid het meer welgestelde deel van de bevolking is dat wel gaat stemmen, blijft rechts aan de macht. Al zal een aantal salonsocialisten de linkse wolk nog wel steunen, die door hun “fusie” met bijbehorende media-aandacht probeert wat trendvolgers in hun kamp te krijgen. Kortom: het lijkt soms vechten tegen de bierkaai, maar strijdbaar zullen we blijven. En voor de kiezers kan dat zijn het kleine gevecht zijn tegen het gevoel van machteloosheid en toch de moed opbrengen om de gang naar de stembus op 15 maart te maken. Om te kiezen voor de partij die opkomt voor eerlijkheid en solidariteit in de maatschappij. De SP dus.

Want elke stem telt en geloof het of niet: ook als je niet stemt stem je toch. Maar dan indirect voor VVD of BBB.

Kees van Limpt SP raadslid Meierijstad

Reacties

Helemaal mee eens Kees.

Reactie toevoegen

U bent hier