h

Meerderheid stemt voor het kappen van bijna 80 jarige bomen

16 december 2023

Meerderheid stemt voor het kappen van bijna 80 jarige bomen

Foto: SP

Met17 stemmen tegen en 19 stemmen voor mogen er 19 bomen in de Deken Baekersstraat gekapt worden. Met een wijzigingsvoorstel (amendement) probeerde de SP, Pvda/Groenlinks, Gemeentebelangen, Hart  en Hier het voorstel van het college aan te passen. Eerst beleid maken en dan pas besluiten over de kap van de 19 bomen. Ook het actie comité Red de Bomen, waren aanwezig met spandoeken. Met in de hand ruim 500 steunbetuigingen die hun petitie voor het behoud van de bomen, hebben ondertekend. Toch heeft de meerderheid van de raad ingestemd met het kappen van de prachtige, beeldbepalende, schaduwbiedende en CO2-opslupende bomen.

Foto: Liefde voor Schijndelse groen / Liefde voor Schijndels Groen

omgekeerde volgorde

Tonnie Wouters reageerde fel op de gang van zaken. "Het is te gek voor woorden. Het college wil gaan uitwerken wat overmatige (disproportionele) overlast is die bomen kunnen veroorzaken. En dan dit beleid opnemen in de bomenverordening. Toch wordt nu al besloten om op voorhand al 19 bomen te kappen. Dat is de omgekeerde volgorde"

Het is bekend dat Lindenbomen een aantal weken per jaar voor overlast zorgen. (plak afscheiding) Er zijn meerdere mogelijkheden om deze overlast te bestrijden. Biologische gewasbestrijding is er 1 van. En dat moet je dan niet slechts 1 keer proberen en dan concluderen dat het niet werkt. Maar er serieus elk jaar werk van maken. Ook de Bomen Stichting liet de raad weten dat de overlast omkeerbaar is. Met andere woorden, de overlast kan minder worden en er is iets aan te doen.

Is er nog hoop?

De Bomen Stichting heeft laten weten dat ze alle beschikbare juridische middelen wil benutten om de kap tegen te houden. Ook het actie comité wil zich nog niet gewonnen geven.

De SP zal hun zeker steunen. De nog originele bomenlaan in de Deken Baekersstraat hoort bij onze Levende Geschiedenis. Deze straat  is onderdeel van de wijk de Oude Hoevenbraak. De eerste wijk met de karakteristieke woningen van de wederopbouw na de oorlog.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier