h

SP LANCEERT NIEUWE MILJONAIRSBELASTING VOOR ALLERRIJKSTEN

7 mei 2024

SP LANCEERT NIEUWE MILJONAIRSBELASTING VOOR ALLERRIJKSTEN

Foto: SP

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, lanceerde SP-leider Jimmy Dijk een wet en een petitie voor het invoeren van een miljonairsbelasting. Met deze nieuwe initiatiefwet moeten multimiljonairs 5% belasting gaan betalen op hun vermogen boven de 5 miljoen euro. Dijk: ‘De ongelijkheid neemt toe, dat is onacceptabel. Met een bescheiden belasting voor de 0,3% rijkste Nederlanders, kunnen we die ongelijkheid aanpakken. Dat levert 12,7 miljard euro op. Hiermee kunnen we flink investeren in onze publieke voorzieningen zoals zorg, volkshuisvesting, onderwijs en energie. De superrijken gaan het niet voelen, maar de levens van miljoenen Nederlanders ga je er compleet mee veranderen.’       

Om de initiatiefwet van Dijk kracht bij te zetten is de SP ook een petitie gestart, die hier te ondertekenen is. Het idee voor een miljonairsbelasting is niet nieuw en ook al eerder voorgesteld, maar een vermogensbelasting van 5% voor vermogenden met meer dan 5 miljoen is wel nieuw. Daarmee worden bijvoorbeeld zelfstandigen en kleine ondernemers ontzien die zelf pensioen hebben gespaard, hun bedrijf hebben verkocht of waarvan hun woning flink in waarde is gestegen waardoor ze op papier net aan miljonair zijn.

Foto: SP
Een meerderheid van de Tweede Kamer zou volgens Dijk voor een miljonairsbelasting moeten zijn: ‘De PVV en de BBB waren tijdens de verkiezingen nog voor. De SP gaat ze aan die verkiezingsbelofte houden. Want hiermee kunnen we ook die andere verkiezingsbelofte die ze hebben gedaan, het afschaffen van het eigen risico, ruimschoots betalen.’

 

 

 

Steun de actie

Reactie toevoegen

U bent hier