h

SP pleit voor meer juridische duidelijkheid bij inkomensgrens toeslagen/uitkeringen

18 februari 2025

SP pleit voor meer juridische duidelijkheid bij inkomensgrens toeslagen/uitkeringen

Foto: SP

Op donderdag 20 februari 2025 wordt er in de gemeenteraad van Meierijstad een belangrijk punt besproken over de bevoegdheid van medewerkers bij het afwijken van de inkomensgrens voor aanvullende uitkeringen en toeslagen. De SP-fractie dient dan een motie in met het verzoek aan het college om de Mandaatregeling Meierijstad hierop aan te passen en juridisch te verduidelijken.

Huidige situatie: geen harde grens, maar ook geen mandaat

In de Verordening Sociaal Domein (hoofdstuk 7) staat dat inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm in aanmerking kunnen komen voor aanvullende uitkeringen en toeslagen. In de inleiding van dit hoofdstuk wordt echter vermeld dat deze inkomensgrens geen harde norm is, maar een richtlijn. Dit betekent dat er in bepaalde gevallen maatwerk mogelijk is.

Volgens een hardheidsclausule (artikel 13.2) kan “de gemeente” afwijken van deze norm. Uit de begrippenlijst van de verordening blijkt dat hiermee uitsluitend het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) wordt bedoeld. Medewerkers van de gemeente hebben formeel geen mandaat om zelfstandig van deze grens af te wijken, terwijl dit in de praktijk wél gebeurt na afstemming met de portefeuillehouder.

SP: Leg bevoegdheid ambtenaren juridisch vast

De SP-fractie vindt het belangrijk dat medewerkers de bevoegdheid krijgen om in bepaalde gevallen af te wijken van de inkomensgrens, zonder dat hiervoor telkens een besluit van het college nodig is. Dit zou de dienstverlening efficiënter en transparanter maken en ervoor zorgen dat maatwerk juridisch beter onderbouwd is.

Daarom roept de fractie het college op om in de Mandaatregeling Meierijstad expliciet op te nemen dat medewerkers bevoegd zijn om – indien nodig – af te wijken van de inkomensnorm van 120% van de bijstandsnorm bij het toekennen van aanvullende uitkeringen en toeslagen in het kader van de Participatiewet.

SP raadslid Tonnie Wouters: "Met deze wijziging wil de SP de rechtszekerheid voor zowel inwoners als medewerkers vergroten en voorkomen dat beslissingen zonder formele juridische basis worden genomen."

Het is nu aan de gemeenteraad (en het college)  om op dit verzoek te reageren en te beslissen of de mandaatregeling daadwerkelijk moet worden aangepast.

Reactie toevoegen

U bent hier