Raad heeft maling aan overeenkomst GWB
Raad heeft maling aan overeenkomst GWB
De fracties van het CDA, de PvdA, VVD, Dorp/Abs hebben kleur bekend. Zij zijn het eens met het college over de ontheffing die dit zelfde college heeft gegeven. Deze ontheffing zorgt ervoor dat de huren van het voormalig Gemeentelijk Woning Bedrijf extra verhoogd gaan worden. In de raadsvergadering van 30 mei probeerde de SP fractie via een interpellatie, de raad tot andere gedacht te brengen.
Hieronder de inbreng van Ruud Merks, raadslid van de SP fractie
Als eerste wil ik benadrukken dat een interpellatie vaak aangevraagd wordt over een niet-geagendeerd onderwerp om inlichtingen aan b&w te vragen. Dat is niet onze bedoeling. De mening van het college over betaalbare woningen behouden is glas helder. De mening van het college over gemaakte afspraken, de mening van het college over hoe ze omgaan met juridisch vastgelegde afspraken is ook helder. Daar heeft het college geen enkele boodschap aan, zonder schaamte zetten ze de gemeente neer als onbetrouwbare overheid. Schande.
In het regelement van orde is ook geregeld dat een interpellatie het karakter kan krijgen van een debat tussen het college van b&w en de raad. Ik hoop de raad te overtuigen om de bedingen die in het verkoopcontract van het voormalig gemeentelijk woningbedrijf zijn opgenomen waar het college ontheffing aan Huis en Erf voor heeft gegeven, terug te draaien.
Huis en Erf heeft voor het voormalig gemeentelijk woningbedrijf een lagere verkoopprijs betaald dan wat ons bezit in waarde had. Nog geen 4 miljoen euro voor 193 woningen, 2 woonwagenstandplaatsen en 61 garages. En dan heb ik het nog niet over het aantal vierkante meters wat het totale bezit kent. En dat zijn zoals u weet erg veel vierkante meters grond. Het opgenomen beding.
·
- De totale huursom en derhalve ook de huurprijs voor de afzonderlijke woongelegenheden, zulks inclusief de jaarlijkse huurverhoging en huurverhoging bij mutatie, met niet meer dan de jaarlijkse inflatie mag worden verhoogd./li>
- Zogenoemde huurharmonisatie niet is toegestaan met dien verstande dat het koper wel is toegestaan om in geval van mutatie de huurprijs van een woongelegenheid aan te passen naar de gemiddelde huurprijs per punt van de woongelegenheden van koper,
- Ook is vast gelegd dat de huurprijs maximaal 600 Gulden per maand bedraagt zulks gerekend naar het prijspeil van 1 juli 1998,
Deze clausules zijn zowel Huis en Erf en de gemeente mee akkoord zijn gegaan, dit zijn wezenlijk onderdelen van de verkoopovereenkomst en de verkoopprijs. Dit is een hard beding. Daardoor is de prijs van de woningen ook laag gehouden. Als deze clausule wordt opgegeven betekent dit automatisch dat de huizen te goedkoop zijn verkocht. Huis en erf kan dus meer huur gaan vragen, Waarvoor deze bestemd worden doet niet terzake. Dus nogmaals als de raad besluit de ontheffing niet terug te draaien, dan is het logisch, dat men weer aan tafel gaat met Huis en Erf, omdat de verkoopprijs van de woningen destijds te laag is geweest
Inmiddels hebben we te maken met een regering die vind dat huurders in zijn algemeenheid extra mogen gaan opdraaien en betalen voor de crisis. De verhuurderheffing, met andere woorden, extra belasting op huurhuizen zit er wellicht aan te komen. MAAR, die is dit jaar niet verplicht.
Om maar eens een voorbeeld te noemen, Brabant Wonen, hier wel vaker genoemd als voorbeeld en zeker de PvdA zou moeten aanspreken, heft geen huurverhoging naar inkomen. Huis en Erf hoeft dit dus ook niet te doen. En al helemaal niet bij de woningen van het voormalig gemeentelijk woningbedrijf. Voor die woningen ligt er een geldige, getekende verkoopovereenkomst……………………
Het college misbruikt het woord solidariteit met andere huurders om hun besluit goed te praten. Dat is dus echt flauwekul. Behalve dat de woningen van het voormalig gemeentelijk woningbedrijf veel slechter onderhoud krijgen, een veel hogere gasrekening hebben door slechtere isolatie, maar die de huurders voor lief nemen, door de lagere huurprijs, verdwijnen door de ontheffing goedkope huurwoningen. En dat is iets wat me deze raad nog maar pas besloten heeft bij het woningbouwprogramma niet wil.
De vraag aan de leden van de gemeenteraad is duidelijk: Vindt u dat het college te ver is gegaan en dat de ontheffing moet worden teruggedraaid?
NB. Alle fracties (behalve de SP fractie) konden zich vinden in de ontheffing. Gevolg: extra huurverhoging voor de huurders van het voormalig Gemeentelijk Woning Bedrijf
Huurverhoging GWB komt in de raad
- Zie ook:
- Oude Hoevenbraak - Schijndel