h

Duits Lijntje - Historie

NBDS

Het "Duits lijntje" is in 1878 geopend als 93km lange
verbinding tussen Boxtel en Wesel (D). Onderdeel van het traject London - Sint Petersburg (toenmalige regeringszetel van Rusland). Tot de 1e wereldoorlog was dit een prominente internationale passagiersverbinding
die vrijwel non-stop europa doorkruiste.
 
Na de 1e wereldoorlog, in 1925, wordt de NBDS (Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij) genationaliseerd, er rijden geen internationale treinen meer. Aan het einde van de 2e wereldoorlog worden
door het terugtrekkende Duitse leger de bruggen bij Gennep (Maas) en Wesel (Rijn) opgeblazen, dit maakt een einde aan het Duitse gedeelte van het Duits lijntje.
 
In 1950 stopt de NS met het personenvervoer tussen Uden en Boxtel, het spoor doet dan slechts nog dienst als goederenlijn. De goederentreinen kunnen tot 1972 doorrijden tot Gennep, tot 1978 naar Mill en in 1981 wordt het laatste stuk tussen Veghel en Uden afgesloten.
 
In mei 2005 wordt, na hevig protest, het traject door ProRail bij Boxtel afgesloten van het nationale spoornet. Het Duits lijntje is nu gedegradeerd tot oud ijzer.
 

Klik op een van de onderstaande punten voor meer informatie over het Duits Lijntje:

U bent hier