h

SP: nu uitstel bouwprogramma is een verkeerd signaal

23 januari 2009

SP: nu uitstel bouwprogramma is een verkeerd signaal

Op 22 januari heeft de Schijndelse gemeenteraad het woningbouwprogramma niet vastgesteld. Burgemeester en Wethouders stelden voor om een besluit met vier maanden uit te stellen in verband met de kredietcrisis. Volgens de SP geeft de Schijndelse politiek hiermee precies het verkeerde signaal af.

Bijstellen? Ja natuurlijk!

Uiteraard stel je het woningbouwprogramma bij als het al enige tijd moeilijker is om dure en heel dure huizen te verkopen. Tegelijk zien we dat de woningnood bij starters en bij goedkope woningen toeneemt. De wachtlijst bij Huis&Erf loopt fors op.

Uitstellen? Nee, niet doen!

Het lijkt de SP nu het juiste moment om extra investeren in betaalbare woningen. En wel om vier redenen:

  1. 1 Je stelt een daad om de wachtlijsten korten te maken. Vooral de starters de je daarmee een groot plezier
  1. 2 Je zorgt dat er wel geïnvesteerd blijft worden in het bouwen van huizen. Dat is goed voor de bouwbedrijven, de bouwvakkers en ook voor toeleveranciers en woninginrichters.
  1. 3 Je geeft een goed signaal af omdat er geïnvesteerd blijft worden in een belangrijke bedrijfstak en haar toeleveranciers. Investeren in betaalbare woningen blijft mogelijk omdat Huis&Erf over forste eigen middelen beschikt èn omdat het Rijk het corporaties aantrekkelijk wil maken te blijven investeren.
  1. 4 Investeren door het bouwen van huizen waar heel veel vraag naar is, dat is een prima stimulans voor de lokale en regionale werkgelegenheid. Je moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als de bouw stilvalt en er massa’s mensen thuis komen zitten!

 

Stokpaardje SP van stal gehaald?

Wouters wil niet triomfantelijk doen omdat haar partij al gezegd heeft dat er meer aandacht moet zijn voor het bouwen van betaalbare woningen en dat de markt haar nu gelijk geeft omdat het moeilijk gaat in het dure en superdure segment van de woningmarkt. Wouters:

"Nee ik rij nu niet op een van onze stokpaardjes. Zelfs partijen die vinden dat er vooral duurder gebouwd moet worden kunnen niet ontkennen dat het goed is om nu te bouwen waar veel vraag naar is. Zij kunnen volgens mij niet ontkennen dat het slim is de lokale economie te stimuleren door de zorgen dat er gebouwd kan blijven worden.
En als ZIJ na de ze crisis hun eigen stokpaardjes weer willen berijden (veel aandacht voor duur en weinig sociale woningen), dan kan het zelfs goed zijn dat zij ons aan hun kant vinden. Want alleen maar goedkopere huizen bouwen vinden wij ook niet goed. Maar nu niets doen, nu uitstellen, nu twijfelen, dàt is volgens mij het aller-slechtste wat we kunnen doen."


U bent hier