h

SP presenteert plan om miljoenen vrij te maken

13 november 2009

SP presenteert plan om miljoenen vrij te maken

De SP is teleurgesteld in de nieuwe coalitie. Er is niets te merken van een nieuw elan. De SP verweet vooral Hart voor Veghel en Gemeentebelang Veghel dat zij met geen woord reppen over meer sociale woningbouw. Toen zij nog met ons in de oppositie zaten hadden ze daar steeds de mond van vol, maar nu ze in de positie zijn om ook werkelijk iets te doen voor de duizenden woningzoekenden met een laag inkomen, laten ze het afweten. Dit was de tekst die onze fractievoorzitter Anita Oerlemans uitsprak bij het begrotingsdebat:

Bij de bespreking van de voorjaarsnota vroeg de SP zich af of het college in de schijnwerkelijkheid van sprookjes gelooft. Toch kun je uit de oude verhalen ook veel levenslessen putten. Bijvoorbeeld uit het verhaal van koning Midas, die wenste dat alles wat hij aanraakte in goud zou veranderden. De analogie met Veghel is dat ook Veghel altijd méér wil. Maar met Midas liep het slecht af toen zijn wens uitkwam (hij stierf natuurlijk van de honger, want goud kan je niet eten) en met Veghel zal het ook niet goed blijven gaan als het beleid niet wordt bijgesteld. We worden nooit meer een aantrekkelijke gemeente als we doof blijven voor de wanhoopskreten van de centrumwinkeliers of de 3 ½ duizend ingeschrevenen voor een huurwoning. Deze groepen heeft de coalitie met deze begroting wederom niets te bieden.
De SP heeft maar één vraag voor het college: interesseert u de nood van de centrumwinkeliers en de 3,5 duizend mensen op de wachtlijst niet?
De SP had na de val van het vorige college op verandering gehoopt, maar we zien weinig tot geen verschil. Vorig jaar gaven we de nieuwe partners nog het voordeel van de twijfel en stemden daarom in met de begroting, maar op dit moment moeten we helaas constateren dat de coalitie gewoon doorgaat op de bekende, maar doodlopende weg. Aan de ene kant worden de burgers zwaarder belast en wordt op kleine bedragen bezuinigd, denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoolzwemmen dat is geschrapt of het dierenparkje in het Zuid wat weg zou moeten om een kinderboerderij in het centrum mogelijk te maken, aan de andere kant wordt het geld met tientallen miljoenen tegelijk opgepot en uitgegeven aan verliesgevende projecten.
De SP kan daarom niet instemmen met deze begroting. Ik zal er verder dus geen woord aan vuil maken en de rest van mijn tijd gebruiken om te schetsen hoe het beter kan.
Ten eerste zouden de ruim 50 miljoen die we eeuwigdurend hebben opgepot beter gebruikt kunnen worden. We kunnen met dat geld het centrum opknappen en de bezoekers hier weer gratis laten parkeren. We kunnen een heleboel huurwoningen bouwen of koopwoningen die werkelijk betaalbaar zijn voor de 26.000 mensen die op het Veghelse industrieterrein werken. Dus geen woningen van 240.000 euro en meer zoals het college wil, maar van hooguit 150.000 euro. En grondgebonden kleinere woningen voor starters, alleenstaanden en ouderen in gemengde wijken met de duurdere woningen. Dááraan is behoefte en als we zulke woningen bouwen komen de mensen, die nu noodgedwongen elke dag naar Veghel forenzen en daarbij veel verkeers- en milieuproblemen veroorzaken, hier echt wel wonen. En dan gaan ze hier ook belasting betalen. Door het geld op deze manier te besteden slaan we dus niet één, niet twee, maar drie vliegen in één klap. En we houden in deze crisistijd onze economie aan de gang. Dus dat is vlieg nummer vier! Tjakka!
Daarnaast zouden we prioriteit moeten geven aan het uit de dorpskernen houden van het verkeer. De SP heeft bij de bespreking van de nota Hoofdwegenstructuur al aangegeven hoe dat in Erp kan en ook hebben wij toen gepleit om een ontsluitingsweg aan te leggen langs de A50 van de Vorstenbosscheweg, via het Middengaal naar de Amert. Deze weg kan heel veel verkeer buiten het centrum houden, dat daardoor aantrekkelijker wordt. Dus geld hieraan besteed is goed besteed. Ook is het door reeds vele colleges beloofde jongerencentrum er nog steeds niet en moet er dringend een nieuw evenemententerrein komen. Dan willen we nog een nieuw theater, enzovoorts. Dus er zijn genoeg verantwoorde bestedingen te bedenken.
Ja maar, dan hebben we een gat in de begroting van wel 3 miljoen euro, roept de wethouder Financiën steeds. (want zoveel rente levert die opgepotte 50 miljoen namelijk op). Ja, dat klopt, als verder alles hetzelfde zou blijven. Maar luister: de SP heeft een idee, dat niet alleen zorgt dat Veghel die 50 miljoen kan gaan investeren waardoor de burger eindelijk waar voor zijn geld krijgt, maar dat ook nog eens zorgt voor een jaarlijks overschot van 1 tot 2 miljoen euro. U vraagt zich natuurlijk af of het nu de SP is die in sprookjes gelooft, maar het is echt waar en heel simpel. Wij stellen voor de allergrootste kostenpost uit de Veghelse begroting te schrappen: het grondbedrijf. Hierin gaat meer dan 100 miljoen om. Alleen aan rente kost dat elk jaar weer zo’n 6 miljoen.
Waarom komt de SP met dit boude idee? Wij waarschuwen al zolang we in de raad zitten dat de aankopen in de Kempkens en vooral Veghels Buiten, ter waarde van nu al 57,5 miljoen, waar in 2010 nog eens 18 miljoen bijkomt, later waarschijnlijk weggegooid geld zullen blijken te zijn omdat deze gronden gezien de demografische ontwikkelingen niet meer verkocht zullen gaan worden. De wethouders Ruimtelijke ordening en Financiën hebben dat altijd met klem ontkend. Maar nu schrijft B&W zelf in de toelichting bij de begroting dat nu al de winstnemingen ten behoeve van de algemene reserve ruim 6 ton negatief worden bijgesteld. (blz. 9) Het college verwacht toch de komende periode jaarlijks tussen de 1 en 2 miljoen in de algemene reserve te kunnen storten uit het grondbedrijf. Nou, ik hoop dat dat uitkomt, maar het blijft een feit dat de gemeente Veghel een raar beleid voert! Om 3 miljoen rente te kunnen trekken, wil ze 50 miljoen niet besteden aan het aantrekkelijker maken van Veghel en om jaarlijks zo’n 1,5 miljoen aan de algemene reserve toe te kunnen voegen, geeft ze, op kosten van de burger, 6 miljoen aan rente weg!
De SP stelt dus voor om hiermee te stoppen.
Maar dan hebben we als gemeente geen invloed meer op wat er gebouwd wordt, roept dan de wethouder Ruimtelijke ordening. En de SP pleit toch altijd voor meer regie?Jazeker, het grondbedrijf kan een vlijmscherp instrument zijn in handen van een college dat die invloed dan ook werkelijk gebruikt om te bouwen waaraan behoefte is. Maar dat gebeurt aantoonbaar niet en dus is dit instrument, wat bedoeld is om –ik citeer uit de rijksnota grondbeleid- “De grondmarkt efficiënt en rechtvaardig te laten verlopen”, zo bot als een roestig mes. En zegt u zelf: zou u geld uitgeven aan een roestig bot mes?
De SP stelt voor om de markt dan maar zijn werk te laten doen. Dit idee moet de liberalen toch aanspreken. De gemeente houdt de regie door strenge voorschriften te maken en samen met Woonbelang in eigen beheer te bouwen voor de niet zo rijke helft van Veghel. De rest laten we aan de projectontwikkelaars. Die zullen zeker bouwen naar behoefte, want anders verkopen ze niets en halen ze geen rendement uit hun investering. De gemeente kan dan stoppen met deze vorm van speculeren met gemeenschapsgeld. Met de 6 miljoen die dit bespaart, minus de anderhalf miljoen die dan niet meer in de algemene reserve kan worden gestopt en de 3 miljoen die het kost om de opgepotte 50 miljoen te bevrijden uit zijn eeuwigdurende ketenen, houden we zo dus elk jaar nog 1,5 miljoen over om óók nog nuttige dingen te doen voor onze inwoners. Dan leven we nog lang en gelukkig. Wat zou dat heerlijk zijn.

U bent hier