h

Huis&Erf herkent de problemen die de SP in beeld brengt en wijst de oplossingen niet af

11 februari 2010

Huis&Erf herkent de problemen die de SP in beeld brengt en wijst de oplossingen niet af

Dinsdag 9 februari heeft de SP haar eigen bouwprogramma overhandigd aan directeur-bestuurder André Phiferons van Huis&Erf. De bouwvereniging is immers de belangrijkste partner van de gemeente als het om volkshuisvesting gaat. Het SP-bouwprogramma is inmiddels ook per post aan de overige partijen gestuurd.
Tonnie Wouters overhandigt het bouwprogramma van de SP aan directeur-bestuurde Phiferons van Huis&ErfWouters overhandigt het SP-bouwprogramma

De SP hoopt dat Huis&Erf met onze oplossingen aan de slag gaat. Daarnaast hoopt Wouters ook dat zij een meerderheid van de raad gaat meekrijgen in haar voorstel om snel een nieuw bouwprogramma vast te stellen.

Snel een nieuw bouwprogramma:

SP-raadslid Tonnie Wouters gaat zich er voor inzetten dat er snel een nieuw bouwprogramma door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Wouters: “Het gaat er toch om dat wij een oplossing bieden aan de woningnood! Wachtlijsten bij huurhuizen van meer als 72 maanden zijn onacceptabel. En om in aanmerking te kunnen komen voor een koophuis ziet het er al niet beter uit."

Overhandiging

Bij de overhandiging van het eigen bouwprogramma aan directeur-bestuurder Phiferons van Huis&Erf begon Tonnie Wouters met het volgende:

Tonnie Wouters“De SP heeft afgelopen najaar een speciale woonfolder verspreid. Enkele tientallen mensen hebben hierop gereageerd. Zij hebben ons extra argumenten aangeleverd die ons in onze mening versterken: het onlangs door de raad vastgestelde bouwprogramma moet om!
Met een wachttijd van 72 maanden voor een huurhuis kun je gerust spreken van woningnood in ons dorp. En als je een nieuwbouw-koopwoning wilt, dan is de situatie al niet veel beter.
Woningnood is er vooral voor betaalbare woningen. Maar liefst 2300 huishoudens (27%) van de huishoudens behoren tot de mensen met een smalle beurs. In Schijndel zijn nauwelijks koopwoningen te vinden onder de 200.000 euro.”

Directeur-bestuurder Phiferons reageert:

Ph: “ja dat klopt behalve die van Huis en Erf en te Woon.”

W: “Dit hebben wij ook gezien. Maar dan nog, is het voor veel mensen ook moeilijk om de woningen van Huis en Erf te kopen, omdat ze de hypotheek niet rond krijgen.”

Ph: “Ja. Starters hebben dan vaak ook nog de starterlening nodig en eigen geld.”

W: “En dan durven PvdA, CDA, VVD en Dorp-Abs nog te beslissen dat een woning van 230.000 euro een betaalbare woning zou zijn. Schande!”
Tonnie Wouters en André Phiferons in gesprek voor de overhandigingEen uitgebreide gedachtewisseling voor de overhandiging

Doorstroming bevorderen

W: “Als argument gebruiken zij, dat duurder bouwen goed voor de doorstroming zou zijn. In de Conventstraat is die doorstroming in beeld gebracht. Op 4 koopwoningen na, want daar stond de prijs niet van bij, zijn alle koopwoningen die vrij kwamen een stuk duurder verkocht dan de koopprijs van de nieuwbouw in de Conventraat. Er komen dus geen goedkopere woningen vrij voor starters.”

Ph: “Klopt. Maar wij hebben het bij het Kloosterpark, Pastoor van Erpstraat ook bij gehouden. En daar was wel enige doorstroming.”

W: “Ja natuurlijk is er enige doorstroming, want er komen huizen vrij.. Maar dat niet wat de andere partijen bedoelen. Die houden vol dat er goedkope woningen vrij gekomen zijn.”

Phiferons herhaalt dat er wat doorstroming was en ontkent niet de opmerking dat er met doorstroming goedkope woningen vrij zouden zijn gekomen.

W: “Hetzelfde geldt voor het zogenaamde scheefwonen. Huis en Erf verhoogt nu nog steeds de huur bij mutatie. Terwijl mensen nu de huur kunnen betalen zonder woontoeslag. En ja, dat komt er altijd het smoesje, er is huurtoeslag. Maar hoe lang nog? Het rijk wil de zorgtoeslag ook al gaan korten.”

Ph: “De woontoeslag zal wel blijven. Maar wat ik eraan zie komen, is dat de woningcorporaties die zullen moeten gaan betalen.”

W: “Waarom dan de huren verhogen? Plus daar komt nog bij, wij zijn er niet voor dat je aan de postcode van de wijk kunt zien welke inkomens er in die wijk wonen.”

Ph: “Daar hebben we het ooit eerder over gehad. Maar Eurocommissaris Kroes (Europa) is hier wel mee bezig. Huizen alleen nog toewijzen op inkomens. En dan wordt het voor jongeren nog moeilijker om een huis te kunnen huren. Die zitten met twee al heel gauw aan de woontoeslag grens…”

28 Verbeteringsvoorstellen

W: “De SP heeft 28 verbeteringsvoorstellen. Ik zal ze niet allemaal noemen. Maar in de nieuwbouw komende periode minstens twee projecten waar energie-nul-woningen komen.
En het is niet alleen aan Huis en Erf om betaalbare woningen te bouwen. De gemeente Schijndel heeft ook een verantwoordelijkheid voor de Schijndelse woningzoekenden. Ook projectontwikkelaars hebben hun verantwoording. Zij dienen ook hun deel van de sociale woningen te realiseren.”

Ph: “Ja, dat klopt. Maar de wethouder van Schijndel meet met twee maten. Projectontwikkelaars mogen alles. En Huis en Erf moet zich aan allerlei regels, voorwaarden houden. Een voorbeeld: het Stamhuis.
Daar was het besluit dat de projectontwikkelaar daar 12 appartementen zou bouwen van minder dan 180.000 euro. Aan deze verplichting heeft hij zich niet aan hoeven te houden. Die woningen zijn overgedaan eerst aan de kleine Meierij en later naar Huis en Erf.”

W: “Deze gang van zaken heb ik in de gemeenteraad nog aangekaart. Het college en raad keuren het goed. Dat deugt dus van geen kanten.”
W: “Het kan niet zo zijn dat projectontwikkelaars alleen geld mogen verdienen en de sociale woningen alleen bij huis en Erf terecht komen. We moeten terug naar wat de vorige raadsperiode gold. De gemeente heeft haar eigen verantwoordelijkheid. De bouwgrond goedkoper leveren om betaalbare woningen te kunnen bouwen. En als later er toch duurder verkocht, verhuurd wordt, het verschil in prijs alsnog terug betalen.”

Ph: “Daar ben ik het mee eens.”

Veronicapark achter het Lidwina

W: “Klopt het dat de bouw in het Veronicapark stil ligt?”

Ph: “Ja, er is een half jaar vertraging. Zoals eerder genoemd de regels, voorwaarden waar wij aan moeten voldoen. Zo moet Huis&Erf zich aan de inschrijflijst van de gemeente houden. En volgens de makelaar is het beter een half jaar te wachten, want dan is de markt misschien weer veranderd.”

W: “Meneer Phiferons, dit betekent dat de woningzoekenden nog weer langer moeten wachten. We gaan hier zeker op door. Ga snel bouwen, begin vandaag, bouw betaalbare woningen en die zijn morgen allemaal bezet. In de huidige crisis is dat is ook nog goed voor onze bouwvakkers. Er moet verlichting aangelegd worden. Straten en groen. De woninginrichtingen en noem maar op.”
Overhandiging SP-bouwprogrammaDe overhandiging van het SP-bouwprogramma

Conclusie:

De SP hoopt dat Huis&Erf met onze oplossingen aan de slag gaat. Daarnaast hoopt Wouters ook dat zij een meerderheid van de raad gaat meekrijgen in haar voorstel om snel een nieuw bouwprogramma vast te stellen.

Snel een nieuw bouwprogramma:

Tonnie Wouters voer het bouwprogramma dat nodig is:

Tonnie Wouters “Het gaat er toch om dat wij een oplossing bieden aan de woningnood! Wachtlijsten bij huurhuizen van meer als 72 maanden zijn onacceptabel. En om in aanmerking te kunnen komen voor een koophuis ziet het er al niet beter uit.
Ik lees nu in verkiezingsprogramma’s van vrijwel alle partijen dat zij (nu) ook vinden dat er meer woningen voor onze jongeren gebouwd moeten worden. Jammer dat zij ’n half jaar geleden nog tegen een voorstel van de SP stemden om meer betaalbare woningen voor starters te bouwen. Als zij toen hadden meegestemd, dan was men deze huizen nu aan het bouwen. Dan zouden zij onze jongeren echt een goede dienst hebben bewezen.
Dat zij nu een andere mening zijn toegedaan dan ’n half jaar geleden heeft ongetwijfeld met de verkiezingen te maken. Maar dan nog wil ik er het positieve van inzien: beter ten halve gekeerd dan volledig gefaald, zal ik maar zeggen. Dit houdt wel in dat wij snel na de verkiezingen met een initiatiefvoorstel komen. Want onze jongeren verdienen het om boter bij de vis te krijgen. In mooi verkiezingsbeloftes kan je immers niet wonen.”

Vervolg

Wouters is duidelijk: er komt een vervolg. Wouters daarover:

Tonnie Wouters "En u kunt ons een handje helpen. Een sterke SP is de beste garantie voor een bouwprogramma waarin ook betaalbaar wordt gebouwd voor onze jongeren en ouderen. Andere partijen zeggen dat nu, net voor de verkiezingen ook. Maar alleen als de SP sterk genoeg is na de verkiezingen kunnen wij hen aan deze verkiezingsbeloften houden.
Helpt u ons? Dan helpen wij samen om de woningnood te verminderen!"


 

Het SP-bouwprogramma (pdf)
Tom Liebrecht: "meer betaalbaar bouwen voor jongeren en ouderen"
Een uitgebreid artikel over het SP-bouwprogramma

 

U bent hier