h

Bezoek 2e kamerlid Paulus Jansen aan Woonbelang en Gemeente

29 april 2010

Bezoek 2e kamerlid Paulus Jansen aan Woonbelang en Gemeente

Woensdag 24 februari bezocht SP-2e-kamerlid Paulus Jansen de Oranjewijk. Er stond ook een afspraak met Woonbelang, maar die werd op het laatste moment afgezegd. Na aandringen stemde de directeur Stas van Woonbelang alsnog toe om een afspraak te maken. Afgelopen maandag 26 april was het dan eindelijk zover. Ook de wethouders van Rinsum en van Burgsteden zaten bij het gesprek.Dhr Stas, Dhr van Burgsteden en dhr Jansen

Paulus Jansen informeerde eerst naar de redenen voor herstructurering van de Oranjewijk. Die bleken divers. Er is te weinig parkeergelegenheid, men ervaart geluidsoverlast door dunne muren, er kan niet geÏsoleerd worden, de woningen zijn klein, er is veel verloop en weinig sociale samenhang in de wijk. Ook wonen er alleen mensen met lage inkomens.
Hierop antwoordde Dhr. Jansen dat al deze punten op zich geen reden zijn om de wijk af te breken. Er is nog ruimte genoeg om extra parkeerplaatsen aan te leggen, er kan geluidsisolatie worden toegepast en er is nog steeds genoeg vraag naar de woningen omdat ze goedkoop zijn. Het is belangrijk om de laatste goedkope huurwoningen te behouden. Het argument van de eenzijdige samenstelling van de wijk mag niet gebruikt worden. Immers, dat wordt ook niet gebruikt als er alleen mensen met hoge inkomens in een bepaalde wijk wonen. Als je de sociale samenstelling van de wijk wil veranderen, dan kan dat beter geleidelijk door selectieve toewijzing. Een hoog verloop kan zelfs wenselijk zijn als woningen vrijgehouden worden voor maatschappelijke opvang of noodopvang. Dan kunnen mensen zo snel mogelijk herplaatst worden. Goed beheer is hierbij cruciaal.
Paulus Jansen stelde verder dat het belangrijk is bij herstructureringsplannen de wensen van de bewoners als uitgangspunt te nemen omdat er anders gegarandeerd verzet komt. Deze wensen moeten dan wel gepeild worden en de uitkomst moet gerespecteerd worden. Vervolgens moet in overleg met de bewoners een plan worden opgesteld. Wethouder van Burgsteden stelde dat het visiedocument niet meer ter discussie staat. Dhr. Jansen stelde dat woningcorporaties de wettelijke verplichting hebben om met huurdersverenigingen te praten. Hierbij mogen geen groepen bewoners uitgesloten worden. Hij riep Woonbelang daarom op om de Vereniging Behoud Oranjewijk als volwaardige gesprekspartner te erkennen.

 

24 februari 2010: Bezoek Paulus Jansen aan de Oranjewijk

 

U bent hier