h

Warmteproblemen Ketelven

1 mei 2011

Warmteproblemen Ketelven

3½ jaar geleden heeft Woonbelang aan het Ketelven en Mergelven woningen gebouwd die verwarmd zouden worden met een geheel nieuw warmtesysteem gebaseerd op grondwarmte. Woonbelang is hiervoor in zee gegaan met het bedrijf Eco-Maat. Toen de bewoners voorgelicht werden over het systeem waren er juichende verhalen over dat ze minder energiekosten gingen betalen en dat het een prachtig systeem zou worden. Nu, 3 ½ jaar later zijn de geluiden anders. Bewoners krijgen hoge rekeningen, moeten met koud water douchen en krijgen hun huis niet goed warm. Woonbelang en Eco-maat beloven al 3 ½ jaar dat het beter gaat worden, maar er is nog steeds weinig verbeterd.

Enquête: Veel klachten

Omdat de bewoners het al lang zat zijn, is door het bewonerscomité een lijst van eisen aangeboden aan Woonbelang en Eco-maat. Verder is er onder druk van het bewonerscomité is een enquête uitgevoerd over de klachten. Op 26, 27 en 28 april werd de uitslag in de Blauwe Kei voor de bewoners gepresenteerd. Het overgrote deel heeft klachten over de boiler die veel te weinig warm water levert, over de vloerverwarmingen die niet of op verkeerde momenten te warm wordt (tot 6o graden!) en de hoge energierekening.

Woonbelang en Eco-maat bieden geen oplossingen

Woonbelang en met name Eco-maat hebben geen antwoord op de vele klachten. Zij hebben geen plan liggen om tot oplossing van de problemen te komen. Op de avond was het duidelijk dat de heer Sonnemans van Eco-maat geen enkele toezegging mocht doen. Het belangrijkste wat uit zijn mond kwam was dat Eco-maat energie leverde en verder was er weinig aan toe te voegen. Sommemans: “We zijn nog nergens zulke problemen tegengekomen”, en “We hebben geen verklaring voor de hoge energiekosten.”
De directeur van Woonbelang, de heer Stas had tot woede van een aantal bewoners het de eerste avond af laten weten. Op de tweede avond moest hij erkennen dat de problemen groot waren: “Als ik de enquêteresultaten zie, zou ik dit ook niet accepteren” en “Dit is niet goed”. Maar met deze uitspraken zijn de bewoners er niet, want er zijn nog steeds geen toezeggingen over oplossingen. De enige toezegging die er nu is, is dat de bewoners met hulp van de gemeente met Woonbelang en Eco-maat rond de tafel gaan zitten en een plan van aanpak gaan opstellen.

U bent hier