h

Teleurgestelde starters

21 november 2011

Teleurgestelde starters

Ook met 20% korting op de verkoopprijs van de 7 appartementen die Huis en Erf daarmee goedkoper heeft gemaakt, blijft zo'n appartement onbereikbaar voor een alleenstaande starter. Niet omdat het inkomen te laag zou zijn. In de krant stond speciaal voor de inkomens van 33.700 euro tot 55.000 euro. Met ruim 34.000 euro zou het dus geen probleem moeten zijn. Maar dat is het wel.

Een heel erg teleurgestelde starter kwam zaterdag terug van het Spectrum waar Huis en Erf en de makelaar tekst en uitleg gaven over genoemde appartementen. Het leek allemaal goed te komen. Met ruim 34.000 euro loon, een vaste fulltime baan, het aanbod van Huis en Erf, alles bij elkaar opgeteld, eindelijk zicht op zelfstandig kunnen gaan wonen. Maar dat gaat dus niet door. Met de korting eraf is de prijs van het appartement zo'n 180.000 euro. Bij de bank krijgt deze starter 'hooguit' 150.000 euro hypotheek. Bij lange na niet genoeg.

De bedoeling van Huis en Erf is prima, met een korting de verkoop van de appartementen stimuleren en bereikbaar maken voor een grotere doelgroep. Maar de inkomens bedragen die ze hebben genoemd, die kloppen niet. Deze appartementen zijn voor veel starters nog te duur. Met een starterslening had in dit geval deze starter geholpen kunnen zijn. En niet alleen deze starter, maar meerdere.
De SP fractie blijft zich inzetten voor betaalbare woningen, ook voor starters. En we zullen het CDA, Dorp/Abs, PvdA en VVD hierop blijven aanspreken.

U bent hier