h

Huurders, gemeente en Huis en Erf in actie

22 januari 2013

Huurders, gemeente en Huis en Erf in actie

huurHet is nodig dat huurders in actie gaan komen. De kabinetsplannen die ervoor zorgen dat de sociale volkshuisvesting de nek wordt omgedraaid zijn voorlopig uitgesteld, maar nog niet van de baan. In Schijndel zijn we er klaar voor. Dat werd duidelijk tijdens de openbare avond volkshuisvesting in het Spectrum. De SP afdeling, maar ook de gemeente Schijndel en Huis en Erf zijn het met elkaar eens. Dat er landelijk bezuinigd gaat worden is duidelijk. Maar doe dat dan op een wijze manier. En investeer....in woningbouw en onderhoud.

Om te beginnen zullen de verhuurderheffingen geschrapt moeten worden. Als de woningcorporaties elk jaar twee miljard naar de schatkist moeten brengen verliezen zij de helft van hun bezit. Geld wat dus niet meer besteed kan worden aan nieuwbouw, onderhoud en renovatie. De huren zullen fors gaan stijgen. Van 1,5% bovenop de inflatie tot maar liefst 6,5% extra bovenop de inflatie, die ca. 2,8% is. Huurders gaan dus veel meer betalen voor veel minder kwalitiet. Daar komt nog bij dat tot 60.000 bouwvakkers en andere mensen hun baan verliezen.

Schijndelse huurders staan niet alleen
De Schijndelse huurders staan niet alleen. Tijdens de openbare avond werd duidelijk dat ook Huis en Erf en de gemeente Schijndel niet achter de kabinetsplannen staan. De consequenties van deze plannen zijn niet overdacht, aldus wethouder Bart Eijkemans. Op de vraag wat Huis en Erf gaat kiezen, of hogere huren of minder onderhoud antwoorde de directuer van Huis en Erf, Marcel Meulen, Ik probeer beide. Ik wil niet de maximale huurverhogingen en het onderhoud toch op een verantwoorde wijze blijven doen. De directeur gaf aan dat Huis en Erf er alles aan zal doen om zo weinig mogelijk geld af de dragen, maar samen met de gemeente gaat kijken wat ze kunnen doen.

Huurders comite
Tonnie Wouters, voorzitter van de SP-Schijndel is erg tevreden over de opkomst tijdens de openbare avond. En meer nog over de inbreng en de actie bereidheid van Huis en Erf en gemeente. Maar ook de huurders kunnen en moeten hun mening aan de regering laten weten. Ze deed de oproep om een huurders comite op te richten. Een breed comite, zonder politieke kleur. Ze bood aan dat de SP afd Schijndel zich hiervoor wil inzetten. De 2,4 miljoen huurders in een sociale huurwoning hebben recht op een betaalbare woning van fatsoenlijke kwalitiet.

Wat kunt U nu al doen
Iedereen kan nu al beginnen met de huurdersenquete in te vullen op www.sp.nl/huren. En praat met de buren over de huurverhogingen, zodat ook zij meedoen.

U bent hier