h

De huur wordt onbetaalbaar

7 februari 2013

De huur wordt onbetaalbaar

Als de plannen van de regering van VVD en PvdA doorgaan worden de huren onbetaalbaar. Huurverhogingen kunnen dit jaar oplopen tot bijna 10%. En volgende jaren wordt het procenten op procenten. Huurders moeten zich laten horen. Alle Schijndelse huurders krijgen bericht om zich aan te sluiten bij een onafhankelijk huurders comité.

Deze week krijgen alle Schijndelse huurders een folder met meer informatie over de regeringsplannen met de huren en voorgestelde huurverhogingen. Daarnaast ook de oproep om mee in actie te komen. En dat is nodig. Lees de volledige tekst:

De huur wordt onbetaalbaar
Op dit moment zitten huurders in de hoek waar de hardste klappen vallen. De VVD-PvdA regering wil dat woningcorporaties elk jaar een verhuurdersheffing van 2 miljard aan het Rijk gaan betalen. Dat is gemiddeld 75 euro per maand per huurder.
Veel coöperaties komen hierdoor in de problemen. Daarom moeten ze van de minister de huren sterk verhogen. En tegelijk zullen coöperaties op grote schaal renovatie- en nieuwbouwprojecten moeten afblazen. Huurders gaan veel meer betalen voor veel minder kwaliteit. Er is geen geld meer voor onderhoud, renovatie, isolatie en nieuwbouw. Voor de corporaties ontstaat er een sneeuwbal effect. Zij worden verplicht om voor elkaars verliezen op te draaien.
Daar komt bij dat nu al 50.000 bouwvakkers en andere mensen hun baan hebben verloren.
En dan zijn de verborgen niet bekend aantal ZZP-ers nog niet meegeteld.
De Eerste Kamer heeft de verhuurdersheffing voorlopig geblokkeerd en uitgesteld. Toch wil de minister voor dit jaar al extra huurverhogingen opleggen.

Inkomens afhankelijke huurverhoging
De bedoeling is al dit jaar de huren fors te laten stijgen. Zeker is een huurverhoging net zoveel als de inflatie is. De inflatie is ongeveer 2,8%. Maar het Rijk wil meer.
• 1,5% plus inflatie voor huishoudinkomens tot 33.614 euro
• 2,5% plus inflatie voor huishoudinkomens van 33.614 tot 43.000 euro
• 6,5% plus inflatie voor huishoudinkomens boven 43.00
Het gaat hierbij om huishoudinkomens. Dus ook de inkomens van inwonende kinderen tellen mee. De inkomens van inwonende kinderen die op 1 januari nog geen 23 jaar waren, telt het inkomen tot aan het niveau van het wettelijk minimumloon (ongeveer € 20.000) niet mee. Huurverhogingen kunnen tot bijna 10% per jaar oplopen.

De huurdersheffing moet van de baan. Ook moet er een streep door de huurverhogingen. Kom mee in actie. Wat U nu al kan doen is een huurder enquête invullen op www.sp.nl/huren. Op initiatief van de SP in Schijndel starten we met een huurders comité. Een breed gedragen onafhankelijk huurders comité. Meldt U aan en doe mee.
• Om aan de regering te laten weten dat huurders recht hebben op een betaalbare woning van fatsoenlijke kwaliteit.
• Om met Huis en Erf in gesprek te gaan als zij voor de keus gezet worden om of de huren flink te verhogen of minder onderhoud.
• Om ook bij de gemeente Schijndel steun te krijgen voor de huurders actie.
Een onafhankelijk huurders comité in actie. Doe mee, bel: 5430460 of mail: tonniewouters.1@kpnmail.nl

 

huren
info

 

U bent hier