h

KETELVEN: EINDELIJK UIT DE KOU

28 oktober 2013

KETELVEN: EINDELIJK UIT DE KOU

Ruim 5 jaar geleden startten de bewoners in het Ketelven en Mergelen een strijd voor een fatsoenlijke warmte­voorziening in hun woning. Groot probleem was het bedrijf Ecomaat dat al jaren wanpresteert, zodat mensen in de kou zitten, koude douches moeten ondergaan en geen warm water hebben.

De bewoners in de wijk, inmiddels verenigd met behulp van de SP in een bewonerscommissie, gingen de strijd aan. De toenmalige woningbouwvereniging Woonbelang wilde oorspronkelijk niet meewerken en de directeur, de heer Stas, vond de bewoners maar klagers. Maar toen de bewoners in het gelijk gesteld werd bij de huurcommissie en huurverlaging kregen ging Woonbelang over stag. Voor een deel van de woningen (de grondgebonden huurwoningen) werd het probleem opgelost; de woningen werden van de warmtekrachtinstallatie afgekoppeld en ieder woning kreeg een eigen combiketel. Dit was een eerste groot winstpunt voor de bewoners. Reden voor de SP om taart uit te delen aan de bewonerscommissie. 

Ketelven: Nog niet alles opgelost

Maar de bewoners van de appartementen (grotendeels koopwoningen) zaten nog op het systeem van Ecomaat aangesloten. Ondanks de belofte de problemen op te lossen bleef de installatie slecht werken. De woningbouwvereniging, die het systeem heeft laten aanleggen wilde oorspronkelijk ook niet echt meewerken om Ecomaat aan te pakken. Pas toen Woonbelang overging in Area kwamen er perspectieven voor verbetering.

Na lang overleg heeft Area nu besloten om de installatie van Ecomaat over te nemen en zelf het beheer te gaan regelen. Daarvoor is nu met Ecomaat een mondelinge principeovereenkomst gesloten.  Wanneer de overname een feit is, komt Area zo snel mogelijk met een verbeterplan voor de werking van de installatie. Eindelijk dus resultaat uit een jarenlang strijd!

U bent hier