h

Vernietigend rapport van de rekenkamercommissie over het Sociaal Domein in Meierijstad:

9 september 2018

Vernietigend rapport van de rekenkamercommissie over het Sociaal Domein in Meierijstad:

Operatie geslaagd, patiënt overleden  Gemeentebestuur zit erbij en kijkt ernaar. Met twee fulltime wethouders!! erop en 35 raadsleden is de toegang Sociaal Domein een PUINHOOP. In de evaluatie Regionale samenwerking en specialistische hulp Wmo (zie bijlage) wordt gesproken dat de transitie is gelukt, de transformatie komt nog onvoldoende op gang.

Resultaat: er zijn wachtlijsten voor het gehele jeugdveld. Kinderen te lang moeten wachten op een passende oplossing waardoor kinderen tussen wal en schip raken.

Daar bovenop presenteerde de (onafhankelijke) rekenkamercommissie deze week een vernietigend rapport (zie bijlage),  met keiharde conclusies over het Sociaal Domein in Meierijstad. Er is bewust voor gekozen om geen beleidskader op te stellen. Volgens Witlox was dit een formeel besluit, maar is dit niet op papier terug te vinden.

Resultaat: Weinig samenwerking en geen koppeling tussen beleid en uitvoering. Geen helder beeld en geen expliciete sturing en controle. Het is onmogelijk om een goed en helder beeld te krijgen waarop het Sociaal Domein en de toegang daarnaar toe binnen onze gemeente is georganiseerd.

Er is dus anderhalf jaar lang maar wat gedaan. Het college is hier niet van onder de indruk. De uitkomsten van het rekenkameronderzoek verbaast het college niet, laten ze de raad weten. En durven het zelfs te wijten aan de fusie-problemen.

Met twee fulltime wethouders in dienst een gelegenheidsargument. Ook de 35 raadsleden kunnen de fusie problemen niet als excuus gebruiken.

De drie SP-raadsleden hebben vanaf de start van Meierijstad aangedrongen op een nieuwe Wmo-verordening voor Meierijstad. Dit was ook de afspraak met de vroegere gemeenteraden. Meerdere malen, in commissies en raadsvergaderingen geprobeerd hiervoor een meerderheid te krijgen en het college te dwingen zich aan de gemaakte afspraken te houden. Tot aan vandaag gaf de meerderheid van de 35 raadsleden niet thuis. En is er eerst een rapport van de rekenkamercommissie nodig wat ervoor zorgt dat iedereen wakker moet schudden. Schande!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reactie toevoegen

U bent hier