h

Wie zit er hier voor zijn geld?

23 mei 2019

Wie zit er hier voor zijn geld?

Foto: SP

Wie zit er hier voor zijn geld? Met deze prikkelende zin begon SP fractievoorzitter Ruud Merks zijn betoog.  Merks reageerde op een raadsvoorstel, waarbij oa. raadsleden een extra maandvergoeding gaan krijgen voor een pensioenvoorziening. 

Hieronder vindt u de inbreng van Merks

Met een vergoeding van 1050,-  Netto in de maand !!, Lijkt voor sommige raadsleden nog niet genoeg.  Er komt een extra maandvergoeding bij.  Voor een voorzieningen pensioen, arbeidsongeschikheid en ouderdom en overlijden. Maar je hoeft je er niet eens voor te verantwoorden…  Want zo lezen we in het voorstel: De raadsleden kunnen zelf bepalen wat ze met het geld doen. Er is geen controle vanuit de gemeente of het geld wordt uitgegeven aan voorzieningen ter zake van arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden.. 

Te gek voor woorden : Raadlid zijn is geen baan…  Dat doe je er naast je werk erbij.  Puur vrijwillig. Immers je hoeft geen raadslid te zijn. (je wordt niet gestraft als je stopt) Daar krijgen we dus 1050, - netto in de maand voor.  (heel lucratief)  Voorzitter:  1050,- in de maand is hoger dan een bijstandsuitkering.  En die moeten dat bedrag het de hele maand doen. Hun huur, gas, water, licht,  boodschappen etc

Wij als SP-ers, zitten hier niet voor ons geld. Wij zijn er om op te komen voor andere die het minder hebben en voor te strijden voor onze idealen . Menselijke waardigheid Gelijkwaardigheid en Solidariteit.    

Wij krijgen dus al een ruime vergoeding. (mag in onze ogen gerust omlaag)  terwijl we, als politiek,  onze samenleving, mensen oproepen (verplichten) om mee te doen. En puur vrijwillig, zonder vergoeding. 

  • Denk bv eens aan die vrijwilligers die dagen vrij pakken omdat er een bv kermis moet worden opgebouwd of een straatspeeldag. 
  • Denk eens aan die leiders/trainers die twee avonden in de week training geven  en hun vrije zaterdag opofferen voor hun sportteam (meestal nog niet eens voor eigen kinderen)
  • Denk eens aan die mantelzorgers, die met passie hun medemens helpen, vaak uit noodzaak, omdat dit kabinet drastische bezuinigd heeft op de zorg….. 

Moet ik nog even doorgaan????   Allemaal voor niets    En wij???   Wij hebben schijnbaar nog niet genoeg?  

Ook gaan we vastleggen dat we onze reiskosten binnen Meierijstad ook kunnen declareren.  Ook zoiets!!  In onze raadvergoeding zit al een bedrag voor onkosten in.  De vraag is, is dat niet genoeg, waarvoor zijn die onkosten dan??  Nu al mogen raadsleden ook al kosten declaren uit hun fractievergoeding en Ja (ik heb het gezien) daar wordt al gebruik van gemaakt.  (overigens is de SP de enige fractie die niet gebruik van maakt) Maar is op en neer naar het gemeentehuis, niet gewoon woon/werkverkeer??  Een ambtenaar krijgt dit ook niet!! Zit gewoon in zijn salaris….  Dus waarom bij ons niet??   Is 1050.- netto niet toereikend

Ik weet dat het nu wettelijk mag… ik kan dat niet tegenhouden, maar doe een moreel appel  op de raadsleden om dit niet te doen….

En dan….. we zijn er nog niet….. bring your own device…   Of te wel zorg voor je eigen computer tablet…  Ik wilde hier eigenlijk niet op ingaan, want jullie weten wel hoe wij als SP hierover denken… Maar wellicht voor de bunhe en kijkers thuis…. Even goed om te weten dat raads en commissieleden (als ze willden) ook nog eens 18 euro kunnen declareren, voor gebruik van eigen computer/ipad.  Tja…  met dit voorstel vervalt dit (alleen voor nieuwe raads.commissieleden)  De rest kan blijven declareren.  Maar nu kun je apparatuur van de gemeente in bruikleen krijgen.. Kost klauwen met geld…… Maar goed, het mag wettelijk gezien (maar het hoeft niet)  Toch hen ik iets  positiefs.  Het wordt in bruikleen, dus je mag het niet houden… (ik denk dat ze dit nog net niet konden maken om het voor niks te geven)

Voorzitter… u begrijpt dat wij dit in de raad niet zullen gaan steunen…  Ik kan het niet met droge ogen uitleggen aan onze bevolking. Vandaag zijn er verkiezingen, een lage opkomst, een afkeer tegen Europa,  een afkeer tegen het geldverspillende circus in Brussel, een afkeer tegen politici, die hun zakken goed vullen…….     Schande wordt erover gesproken, en wat doen wij????  Hetzij in veel mindere mate……..   want rupsje heeft hier ook niet genoeg.

Reacties

Wat goed het is vrijwilligers werk zeker dan zal ik je verklappen dat je voor vrijwilligers werk 1750,euro mag aftrekken van de belasting dus tel die er ook eens bij op dan heb je een extra jaar inkomen waar de min.inkomens hun vingers aan aflikken Maar als men daar iets aan wil doen begin dan eens in Den-Haag en in Brussel waar ze zich alleen nog meer verrijken over de ruggen van de eu. inwoners Laten we zo vlug mogelijk daar verdwijnen dan wordt het alleen maar beter en dan Rutte nog weg en we zitten op roze .
De minima omhoog en anders de hele zaak maar eens plat

Reactie toevoegen

U bent hier