h

Toch meer sociale huur in Veghels Buiten?

16 december 2022

Toch meer sociale huur in Veghels Buiten?

Foto: SP

Op de agenda van de raadsvergadering van 15 december stond de vaststelling van het laatste deel van Veghels buiten. Waar nog een kleine 1200 woningen moeten komen. Waarvan volgens het voorstel 25% sociale huur zou moeten worden. Samen met Hart en de PvdA/GroenLinks diende wij als SP een amendement in, waarin gevraagd werd het percentage sociale huur te verhogen naar 35% en dan 10% minder dure koop. En al roepen alle partijen in Meierijstad al jaren dat er meer in die sector gebouwd moet worden, alleen D’66 en Gemeentebelang wilden ons wel steunen. Geen meerderheid dus.

bouwen naar behoefte, ipv winst

De woordvoerder van de VVD durfde zelfs te beweren dat ook marktpartijen bouwen naar woningen waar vraag naar is. Alleen zien wij nog steeds dat toch het maken van zoveel mogelijk winst de drijfveer is en blijft als het gaat om “bouwen naar behoefte”. 

Maar na een schorsing en nader overleg kon de hele raad zich wel vinden in de afspraak, dat de tabellen met de gewenste verdeling uit het voorstel geschrapt worden. Mede ook in afwachting van een nog op te stellen nieuwe woonvisie. Dat biedt in elk geval ruimte voor het verder blijven inzetten op toch meer woningen in de sector sociale huur. Ook in Veghels Buiten dus. Want de behoefte daaraan blijft groot en de wachttijden ervoor lang.

Schrikbarende verliezen of grootspraak?

Wethouder van Burgsteden sprak over een verlies van 30 miljoen, als het percentage sociale huur opgekrikt zou worden van 25 naar 35% zoals wij voorstelden. Om op de vraag hoe groot de winst op dit project dan zou zijn kwam als antwoord: 1.6 miljoen.

Onrustbarende en onbegrijpelijke bedragen. Daarom hebben we zelf ook maar een berekening gemaakt. Bij 25% sociale huur gaat het om ongeveer 300 van de 1200 woningen, maar die zijn in het plan en de exploitatie al opgenomen.  Bij 35% wordt dat 420 woningen, dus 120 meer dan gepland. Als je dan kijkt naar de ooit door ons raadslid Kees van Limpt geschetste rug-aan-rug-woningen dan heb je daarvoor 9600 vierkante meter grond nodig. Want die woningen met toch twee slaapkamers vragen maar 80 vierkante meter grond per woning. Is wel het type waar in onze optiek het meeste vraag naar is. Maar dan moet je durven afwijken van de gangbare denkpatronen en ontwerpen. En daar zit vaak het probleem. Terug naar de verliespost. Als die 9600 m2 (zo’n 10 of 12 percelen voor de dure sector) verkocht wordt aan de corporatie voor 200 euro i.p.v. de marktprijs van 400 euro dan levert dat een verlies op van een kleine 2 miljoen euro. Maar daarvoor heb je dan wel 120 woningen in de sector sociale huur in plaats van 12 dure villa’s.

We zullen dus de wethouder zeker vragen om nog eens uitgebreid uit te leggen hoe hij aan die genoemde verliespost komt. En ons alternatief weer eens op tafel leggen. Want het kan anders, maar dan moet je los durven komen van wat gangbaar is en daar ontbreekt het nogal eens aan bij wethouders, raadsleden en corporaties. 

Reactie toevoegen

U bent hier