h

Bomen Deken Baekersstraat worden niet gekapt.

10 september 2024

Bomen Deken Baekersstraat worden niet gekapt.

Foto: Liefde voor Schijndelse groen / Liefde voor Schijndels Groen

Na de bezwaarprocedure heeft het college nu besloten de vergunning alsnog te weigeren.  SP raadslid Tonnie Wouters: " Ik ben zeer verheugd met dit besluit, dankzij de ongelooflijke en tomeloze inzet van het comité "Red de bomen" heeft de natuur gewonnen.  Daarnaast zijn deze bomen wezenlijk onderdeel van een cultuur historische wijk van de wederopbouw van Schijndel na de oorlog"

Diverse partijen hadden bezwaar ingediend tegen de verlening van een kapvergunning. Zowel deze partijen als de gemeente zijn gehoord door de onafhankelijke Commissie RechtsbeschermingMeierijstad (CRM). Deze commissie vindt dat het besluit om een deel van de bomen te vervangen
onvoldoende objectief en met te weinig feiten is onderbouwd. En dat de gemeente nog meer alternatieven zou moeten onderzoeken waardoor de overlast verminderd kan worden en de bomen mogelijk behouden kunnen blijven.

De bomen in de Deken Baekersstraat in Schijndel zorgen al lange tijd voor ernstige overlast bij een deel van de bewoners. Anderen vinden deze bomen waardevol en genieten ervan. Na een  lang en intensief voortraject, waarbij ook de raad betrokken is, heeft het college in maart jl. besloten een kapvergunning te verlenen voor 19 van de 30 bomen aan één zijde  van de straat; de bomen aan de andere zijde van de straat zou sowieso behouden blijven.  Voor de te kappen exemplaren zouden vervangende, minder overlast gevende bomen terug geplant worden.

Foto: Google earth / Google earth

Vergunning alsnog weigeren; wel nader onderzoek
Het college volgt het advies van de CRM op. Ze heeft besloten haar besluit te herroepen en de  aangevraagde kapvergunning alsnog te weigeren. Tegelijkertijd staat ze op het standpunt om tot  een duurzame, definitieve oplossing te komen voor deze locatie. De komende jaren gaat de
gemeente benutten om nadere onderzoeken te doen. Het is op dit moment nog onduidelijk wat de  uitkomst zal worden van die onderzoeken. Op basis van die nieuwe informatie kan de gemeente  over enkele jaren opnieuw beoordelen of ze tot aanvragen van een kapvergunning overgaat. 

Zie verder:

https://meierijstad.sp.nl/nieuws/2023/05/bomen-in-de-deken-baekersstraat

https://meierijstad.sp.nl/nieuws/2023/05/bomen-in-de-deken-baekersstraat-2
https://meierijstad.sp.nl/nieuws/2023/12/red-bomenlaan-deken-baekersstraat

Reactie toevoegen

U bent hier